Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ЮУАЕС готується до продовження терміну експлуатації енергоблоку №2

17.03.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

 У травні 2015 року завершиться 30-річний термін проектної експлуатації другого енергоблоку ЮУАЕС. Южно-українські енергетики активно готуються продовжити життя й цьому «мільйоннику».

Нагадаємо, що в листопаді 2013 року Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) у результаті розгляду висновків оцінки безпеки визнала обґрунтованою експлуатацію першого атомного блоку ЮУАЕС упродовж ще 10 років - до наступної переоцінки безпеки. Таким чином, блок-первісток Южно-Української атомної електростанції працюватиме як мінімум до 2 грудня 2023 року. Успішний досвід продовження ресурсу цього енергоблоку став унікальним у європейській практиці.

Нині для того, щоб вдихнути нове життя в другий южно-український «мільйонник», колектив ВП ЮУАЕС націлений реалізувати не менш складний та відповідальний обсяг робіт. Приміром, оцінка технічного стану обладнання, будівель та споруд виконується за 15 групами. З них 11 рішень щодо продовження терміну експлуатації вже погоджено, за 4 - звітні матеріали знаходяться у стадії доопрацювання та узгодження з ДІЯРУ.

У повному обсязі на сьогодні вже проведено кваліфікацію обладнання (756 одиниць) на «жорсткі» умови навколишнього середовища. Кваліфікацію на сейсмічний вплив має бути встановлено для 2013 одиниць обладнання. З них на 1521 одиниці її вже проведено, для 84 - буде встановлено після виконання коригуючих заходів під час планово-попереджувальних ремонтів (ППР), на 8 одиницях обладнання кваліфікація ще ведеться.

Що стосується виконання обов'язкових робіт з підвищення рівня безпеки, необхідних для продовження терміну експлуатації енергоблоку №2, то за словами заступника головного інженера з модернізації та реконструкції ВП ЮУАЕС Андрія Біндюкова, фахівцям належить виконати 81 захід. З них 12 на сьогодні вже реалізовано. 21 захід планується виконати в поточному році, решту 48 – під час ППР 2015-2016 рр.

Обов'язкові для продовження терміну експлуатації блоку №2 заходи складаються з 3 груп. Перша - основна і найбільш об'ємна - це роботи за Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки (КзППБ). Сюди ж входять постфукусімські (як і на першому енергоблоці, їх 10). До другої увійшли інжинірингові заходи з продовження терміну експлуатації. І третя частина включає роботи з усунення відхилень від вимог чинних нормативно-технічних документів.

«Найімовірніше ми зупинимося на тривалий ремонт у середині травня 2015 року. Він продовжиться 300 діб - до березня 2016-го. За цей період маємо намір виконати всі необхідні роботи», - завершує Андрій Биндюков.