Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Всеукраїнський тиждень здоров′я, присвячений боротьбі з гіпертонією
AA

Всеукраїнський тиждень здоров′я, присвячений боротьбі з гіпертонією

1 квітня розпочався Всеукраїнський тиждень здоров'я, присвячений боротьбі з з гіпертонією.

Всесвітній день здоров'я відзначається кожного року 7 квітня в ознаменування річниці заснування ВООЗ в 1948 році. Кожен рік для Всесвітнього дня здоров'я вибирається тема, що відбиває яку-небудь пріоритетну проблему суспільної охорони здоров'я в світі. 2013 року темою Всесвітнього дня здоров'я обрано гіпертонію. Гіпертонія, або високий кров'яний тиск, підвищує ризик розвитку інфаркту, інсульту та ниркової недостатності і може призводити до сліпоти, аритмії та серцевої недостатності. У близько 40% дорослих людей в світі розвивається гіпертонія.

Увага! Гіпертонію можна попередити і лікувати. Близько 40% дорослих людей в світі мають високий кров'яний тиск. Що таке гіпертонія?

Гіпертонія (високий кров'яний тиск) - підвищує ризик розвитку інфаркту, інсульту та ниркової недостатності. Неконтрольована гіпертонія може також призводити до сліпоти, аритмії та серцевої недостатності. Ризик розвитку цих ускладнень зростає за наявності інших серцево-судинних факторів ризику, таких як діабет.

Підвищена увага до проблем артеріальної гіпертензії обумовлена тим, що вона є провідним чинником ризику розвитку серцево-судинних захворювань, які найбільшою мірою впливають на рівень смертності населення.

Про масштаби цієї проблеми у світі свідчить той факт, що гіпертонія виявляється у кожної третьої дорослої людини. Частка людей з підвищеним кров'яним тиском з віком зростає - від однієї людини з десяти у віці від 20 до 40 років до п'яти з десяти у віці від 50 до 60 років. Вказаний чинник ризику спричиняє 2/3 усіх хвороб системи кровообігу і щорічно приводить до більш ніж 9 млн. випадків смертей у світі.

В Україні значна поширеність артеріальної гіпертензії серед населення обумовила збільшення кількості хвороб системи кровообігу протягом 1991-2011 рр. у 3 рази. Смертність від серцево-судинної патології становить 66,3% загального показника.

Відомо, що високому кров'яному тиску та хворобам системи кровообігу можна запобігати шляхом профілактики, раннього виявлення та своєчасного і якісного лікування. Ризик розвитку гіпертензії можна мінімізувати, дотримуючись здорового способу життя, у т.ч. збалансованого харчування, скорочення споживання солі, відмови від шкідливого зловживання алкоголю, регулярної фізичної активності; підтримки нормальної ваги тіла; відмови від вживання тютюну.

Всесвітній день здоров'я у цьому році надасть унікальну можливість ще раз загострити увагу на проблемі боротьби з артеріальною гіпертензією, підході до попередження серцево-судинних захворювань, підвищенні рівня поінформованості населення і стимулюванні обговорення питань збереження здоров'я та профілактики захворювань.

Метою заходів до Всесвітнього дня здоров'я 2013 року є зменшення кількості інфарктів та інсультів.

Кампанія має наступні конкретні цілі: підвищити обізнаність щодо причин та наслідків високого кров'яного тиску; надавати інформацію щодо профілактики високого кров'яного тиску і пов'язаних з ним ускладнень; настійно рекомендувати дорослим людям перевіряти кров'яний тиск і слідувати порадам фахівців охорони здоров'я; сприяти самоконтролю для профілактики високого кров'яного тиску; забезпечити, щоб вимірювання кров'яного тиску було доступним за вартістю для всіх людей; спонукати національні і місцеві органи управління до створення навколишнього середовища, сприятливого для здорових форм поведінки.

Артеріальна гіпертензія (АГ) - одне з найпоширеніших захворювань в Україні. Щороку при зверненні жителів України до лікувально-профілактичних закладів вперше, виявляється понад 1 млн. хворих на АГ. У структурі загальної смертності населення України смертність від хвороб системи кровообігу становить 66,3 % та посідає одне з перших місць, як в Україні, так і в Європі. Серед осіб з підвищеним артеріальним тиском знають про наявність цього захворювання лише 80 % хворих, з них лікуються лише 53 %, причому ефективно - 12 %.

І головне: пам'ятайте!
Попередження таких катастроф, як інфаркт, інсульт, гіпертонічний криз значною мірою залежить від Вашого способу життя!
 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...