Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Всеукраїнський тиждень здоров′я, присвячений боротьбі з гіпертонією

04.04.2013
ДЗ СМСЧ № 2

1 квітня розпочався Всеукраїнський тиждень здоров'я, присвячений боротьбі з з гіпертонією.

Всесвітній день здоров'я відзначається кожного року 7 квітня в ознаменування річниці заснування ВООЗ в 1948 році. Кожен рік для Всесвітнього дня здоров'я вибирається тема, що відбиває яку-небудь пріоритетну проблему суспільної охорони здоров'я в світі. 2013 року темою Всесвітнього дня здоров'я обрано гіпертонію. Гіпертонія, або високий кров'яний тиск, підвищує ризик розвитку інфаркту, інсульту та ниркової недостатності і може призводити до сліпоти, аритмії та серцевої недостатності. У близько 40% дорослих людей в світі розвивається гіпертонія.

Увага! Гіпертонію можна попередити і лікувати. Близько 40% дорослих людей в світі мають високий кров'яний тиск. Що таке гіпертонія?

Гіпертонія (високий кров'яний тиск) - підвищує ризик розвитку інфаркту, інсульту та ниркової недостатності. Неконтрольована гіпертонія може також призводити до сліпоти, аритмії та серцевої недостатності. Ризик розвитку цих ускладнень зростає за наявності інших серцево-судинних факторів ризику, таких як діабет.

Підвищена увага до проблем артеріальної гіпертензії обумовлена тим, що вона є провідним чинником ризику розвитку серцево-судинних захворювань, які найбільшою мірою впливають на рівень смертності населення.

Про масштаби цієї проблеми у світі свідчить той факт, що гіпертонія виявляється у кожної третьої дорослої людини. Частка людей з підвищеним кров'яним тиском з віком зростає - від однієї людини з десяти у віці від 20 до 40 років до п'яти з десяти у віці від 50 до 60 років. Вказаний чинник ризику спричиняє 2/3 усіх хвороб системи кровообігу і щорічно приводить до більш ніж 9 млн. випадків смертей у світі.

В Україні значна поширеність артеріальної гіпертензії серед населення обумовила збільшення кількості хвороб системи кровообігу протягом 1991-2011 рр. у 3 рази. Смертність від серцево-судинної патології становить 66,3% загального показника.

Відомо, що високому кров'яному тиску та хворобам системи кровообігу можна запобігати шляхом профілактики, раннього виявлення та своєчасного і якісного лікування. Ризик розвитку гіпертензії можна мінімізувати, дотримуючись здорового способу життя, у т.ч. збалансованого харчування, скорочення споживання солі, відмови від шкідливого зловживання алкоголю, регулярної фізичної активності; підтримки нормальної ваги тіла; відмови від вживання тютюну.

Всесвітній день здоров'я у цьому році надасть унікальну можливість ще раз загострити увагу на проблемі боротьби з артеріальною гіпертензією, підході до попередження серцево-судинних захворювань, підвищенні рівня поінформованості населення і стимулюванні обговорення питань збереження здоров'я та профілактики захворювань.

Метою заходів до Всесвітнього дня здоров'я 2013 року є зменшення кількості інфарктів та інсультів.

Кампанія має наступні конкретні цілі: підвищити обізнаність щодо причин та наслідків високого кров'яного тиску; надавати інформацію щодо профілактики високого кров'яного тиску і пов'язаних з ним ускладнень; настійно рекомендувати дорослим людям перевіряти кров'яний тиск і слідувати порадам фахівців охорони здоров'я; сприяти самоконтролю для профілактики високого кров'яного тиску; забезпечити, щоб вимірювання кров'яного тиску було доступним за вартістю для всіх людей; спонукати національні і місцеві органи управління до створення навколишнього середовища, сприятливого для здорових форм поведінки.

Артеріальна гіпертензія (АГ) - одне з найпоширеніших захворювань в Україні. Щороку при зверненні жителів України до лікувально-профілактичних закладів вперше, виявляється понад 1 млн. хворих на АГ. У структурі загальної смертності населення України смертність від хвороб системи кровообігу становить 66,3 % та посідає одне з перших місць, як в Україні, так і в Європі. Серед осіб з підвищеним артеріальним тиском знають про наявність цього захворювання лише 80 % хворих, з них лікуються лише 53 %, причому ефективно - 12 %.

І головне: пам'ятайте!
Попередження таких катастроф, як інфаркт, інсульт, гіпертонічний криз значною мірою залежить від Вашого способу життя!