Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | "Гранітно-степове Побужжя" в Миколаївській області "перлинка" для туристів
AA

"Гранітно-степове Побужжя" в Миколаївській області "перлинка" для туристів

Справжньою «перлиною» для туристів є регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя», неподалік якого розташоване  міста Южноукраїнськ. Територія має надзвичайно високий рекреаційний потенціал.  Це і чудові пейзажі, історико-культурна цінність тощо. Крім того, тут розташована одна з найкращих в Європі природних трас для водного слалому. Каньйон Південного Бугу має унікальний рекреаційно-оздоровчий потенціал. Стрімкі скелі каньйону – улюблене місце змагань спортсменів-скелелазів. Каньйони, що  знаходяться біля села Куріпчіно, міста Южноукраїнськ і гирла річки Велика Корабельна (Іванівський міст) по руслу Південного Бугу, а також сіл Актове і Петропавлівка досягають 50 метрів у висоту і є чудовим місцем для тренувань альпіністів.

Долину річки Південний Буг недарма вважають однією з «перлин» України. Годинами можна дивитися на цей витвір мистецтва, створений природою. На цій ділянці знаходиться велика кількість унікальних об’єктів живої природи і прибузьких і причорноморських ендеміків:

 - 900 видів судинних рослин, 26 з яких внесені до Червоної книги України;

 - не менше 9000 видів комах, 56 з яких внесені до Червоної книги України;

 - 300 видів хребетних тварин, 46 з яких перебувають під охороною держави.

Дивовижно-мальовничі ландшафти краю залучають багатьох аматорів пішого туризму, дарують незабутні враження від спілкування з природою. Територія парку є об’єктом наукових досліджень, місцем пізнавальних і навчальних екскурсій.

Гранітно-степове Побужжя має численні історичні, археологічні, архітектурні, військові, культурні та інші пам'ятки, зокрема пов'язані з історією українського запорозького козацтва. На території Гранітно-степового Побужжя знаходився острів Гард (в околицях сучасного м. Южноукраїнська) — адміністративний центр Буго-Гардової паланки, найбільшої за розмірами серед восьми територіальних одиниць Запорозької республіки. Першим паланковим отаманом тут був князь Дмитро Вишневецький — легендарний Байда. Місцями на річці ще і сьогодні збереглись залишки гардів (греблі для вилову риби, які складалися з великого каміння, уламків скель тощо).

 Пороги Південного Бугу мають місцеву назву — брояки. З ними, як і з багатьма островами та скелями, пов'язана значна кількість запорозько-гайдамацьких легенд, переказів, вони були свідками козацьких старожитностей та бувальщин. Про минуле нам говорять їх назви: острів козака Мамая, Запорозька брояка, скелі Турецький стіл, Пугач, Сова, Брама, Козацькі ворота та інші.

Довідкова інформація:

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

(05136) 5-94-44, 2-11-25, 2-00-02.

 

Читайте також

Місто Южноукраїнськ відвідали юні екскурсанти Миколаївського обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Вже вдруге місто Южноукраїнськ відвідали юні екскурсанти Миколаївського обласного центру туризму, кр...