Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Другому енергоблоку ЮУ АЕС – 25 років
AA

Другому енергоблоку ЮУ АЕС – 25 років

6 січня виповнилось 25 років з дня включення в мережу другого енергоблоку Южно-Української АЕС.

Офіційним початком робіт зі спорудження южно-українського «мільйонника» №2 вважається липень 1981 року. З моменту установки реактора на штатне місце до його фізичного пуску пройшов усього один рік. Подібних результатів в атомному будівництві Радянського Союзу на той момент не було.

Другий южно-український атомний енергоблок став результатом праці 13 тисяч людей – фахівців 12 проектних інститутів, 30 будівельно-монтажних і налагоджувальних організацій, більше 400 підприємств-постачальників. Ініціативу будівельників гідно підхопили експлуатаційники. Освоєння проектної потужності другого южно-українського блоку було проведено на 3 місяці раніше нормативного терміну.  6 квітня 1985 року він був виведений на проектну потужність – один мільйон кіловат за годину.

За чверть сторіччя внесок блоку-2 в енергетичний добробут країни склав 140 млрд. кіловат-годин. Завдяки його роботі

- не спалено 52 млн. тонн вугілля, які довелося б використати для виробництва аналогічної кількості електроенергії (більше 1 млн. залізничних вагонів - вишикувані в одну лінію, вони здатні зайняти майже половину земного екватора, або двічі покрити протяжність усього державного кордону України);

- у атмосферу не надійшло 116 млн. тонн вуглекислого газу і 106 тис. тонн золи, що виділяються при згоранні твердого органічного палива;

- у повітряній оболонці Землі збережено 42,5 млн. тонн кисню, який був би використаний під час виробництва аналогічної кількості кіловат на тепловій електростанції.

Не менш важливо й те, що викиди радіоактивних речовин при роботі атомної станції  від 2 до 5 разів менше в порівнянні з тепловою.

Серед основних завдань, що стоять перед колективом атомників сьогодні, - подальше підвищення ефективності роботи АЕС, підготовка до продовження експлуатації енергоблоків. Піонером у цьому процесі є блок №1, проектний термін роботи якого спливає в 2012 році. Для другого аналогічна дата наступить 3 роки по тому – в 2015-му. Щоб обґрунтувати можливість роботи в надпроектний період, атомникам належить провести переоцінку безпеки енергоблоків, виконати великий перелік реконструктивних і модернізаційних робіт, повне ресурсне обстеження елементів, які не можуть бути замінені (головний з них - корпус реактора), реалізувати програму управління старінням, завершити всі заходи, передбачені комплексною програмою підвищення безпеки атомних блоків, затвердженої Кабінетом Міністрів України. На першому «мільйоннику» така робота у розпалі. По аналогії з ним, розпочато підготовку до продовження терміну служби на другому.

При цьому атомники підкреслюють, що продовження експлуатації – не самоціль. Первинні в цьому ряду – зміцнення надійності та підвищення безпеки. А реалізація затвердженої урядом великої багаторічної програми, направленої на рішення цих завдань, дозволить додати в послужний список атомних енергоблоків ще по 10-15 років.

 

 

Читайте також

Призначення пільги на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива і скрапленого газу учасникам бойових дій

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 373 від 17.04.2019 року “Деякі питан...

Результати поіменного голосування депутатів Южноукраїнської міської ради VIІI скликання 46 сесії Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Результати поіменного голосування депутатів Южноукраїнської міської ради VIІI скликання 46&nbs...

Хореографічний колектив Южноукраїнської мистецької школи зайняв III місце в обласному огляді-конкурсі «Джерело юних талантів»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В рамках щорічного обласного огляду-конкурсу «Джерело юних талантів» 24 квітня 2024 року...