Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Другому енергоблоку ЮУ АЕС – 25 років

06.01.2010
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

6 січня виповнилось 25 років з дня включення в мережу другого енергоблоку Южно-Української АЕС.

Офіційним початком робіт зі спорудження южно-українського «мільйонника» №2 вважається липень 1981 року. З моменту установки реактора на штатне місце до його фізичного пуску пройшов усього один рік. Подібних результатів в атомному будівництві Радянського Союзу на той момент не було.

Другий южно-український атомний енергоблок став результатом праці 13 тисяч людей – фахівців 12 проектних інститутів, 30 будівельно-монтажних і налагоджувальних організацій, більше 400 підприємств-постачальників. Ініціативу будівельників гідно підхопили експлуатаційники. Освоєння проектної потужності другого южно-українського блоку було проведено на 3 місяці раніше нормативного терміну.  6 квітня 1985 року він був виведений на проектну потужність – один мільйон кіловат за годину.

За чверть сторіччя внесок блоку-2 в енергетичний добробут країни склав 140 млрд. кіловат-годин. Завдяки його роботі

- не спалено 52 млн. тонн вугілля, які довелося б використати для виробництва аналогічної кількості електроенергії (більше 1 млн. залізничних вагонів - вишикувані в одну лінію, вони здатні зайняти майже половину земного екватора, або двічі покрити протяжність усього державного кордону України);

- у атмосферу не надійшло 116 млн. тонн вуглекислого газу і 106 тис. тонн золи, що виділяються при згоранні твердого органічного палива;

- у повітряній оболонці Землі збережено 42,5 млн. тонн кисню, який був би використаний під час виробництва аналогічної кількості кіловат на тепловій електростанції.

Не менш важливо й те, що викиди радіоактивних речовин при роботі атомної станції  від 2 до 5 разів менше в порівнянні з тепловою.

Серед основних завдань, що стоять перед колективом атомників сьогодні, - подальше підвищення ефективності роботи АЕС, підготовка до продовження експлуатації енергоблоків. Піонером у цьому процесі є блок №1, проектний термін роботи якого спливає в 2012 році. Для другого аналогічна дата наступить 3 роки по тому – в 2015-му. Щоб обґрунтувати можливість роботи в надпроектний період, атомникам належить провести переоцінку безпеки енергоблоків, виконати великий перелік реконструктивних і модернізаційних робіт, повне ресурсне обстеження елементів, які не можуть бути замінені (головний з них - корпус реактора), реалізувати програму управління старінням, завершити всі заходи, передбачені комплексною програмою підвищення безпеки атомних блоків, затвердженої Кабінетом Міністрів України. На першому «мільйоннику» така робота у розпалі. По аналогії з ним, розпочато підготовку до продовження терміну служби на другому.

При цьому атомники підкреслюють, що продовження експлуатації – не самоціль. Первинні в цьому ряду – зміцнення надійності та підвищення безпеки. А реалізація затвердженої урядом великої багаторічної програми, направленої на рішення цих завдань, дозволить додати в послужний список атомних енергоблоків ще по 10-15 років.