Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

В Южноукраїнському міському історичному музеї представлена експозиція «Говорить пам’ять»

12.04.2024
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському міському історичному музеї представлена експозиція «Говорить пам’ять» до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів.

До експозиції ввійшли світлини, спогади колишніх в’язнів концтаборів, зокрема, жительки міста Южноукраїнська Євгенії Пустовойт, ветерана Другої світової війни, статті та ілюстрації з періодичних видань, які свідчать про жахіття тих часів.

Весь науково-допоміжний матеріал, що представлений на експозиції є свідченням жахливого геноциду на території України, Німеччини, Польщі, розповідають про страшні злочини нацистського режиму проти людства.

Для шкільної молоді Костянтинівської гімназії Южноукраїнської міської ради відбувся показ  тематичного відеоматеріалу «Концтабори». Також  для даних туристичних груп проведено ряд цікавих тематичних екскурсій.

Цю дату згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов з його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”.

Уклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору. Наш праведний обов’язок – пам’ятати про борців антифашистського опору задля збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.