Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

08.12.2023
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щорічно, 9 грудня, за ініціативи Організації Об'єднаних Націй відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією (International Day Against Corruption).

Саме в цей день, 9 грудня 2003 року, у мексиканському місті Меріда відбулася політична конференція, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції.

Цей міжнародний договір зобов'язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи боротьби з цим явищем. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів.

Україна ратифікувала угоду 18 жовтня 2006 року, взявши на себе міжнародні зобов’язання в частині удосконалення антикорупційного законодавства та приведення його до вимог міжнародних стандартів.

У жовтні 2014 року Верховна Рада України ухвалила низку законів щодо боротьби з корупцією, зокрема Закон України «Про запобігання корупції», Закон України «Про Національне антикорупційне бюро», які заклали основи антикорупційної політики й законодавства.

Лауреат Нобілевської премії миру та 7-й генеральний секретар ООН К.Аннан справедливо стверджував що корупція це «підступна чума, що чинить широкий спектр агресивних впливів на суспільство». Цей феномен підриває демократію і верховенство права веде до порушення прав людини, спотворює ринкові відносини підриває якість життя і дозволяє « процвітати організованій злочинності, тероризму та іншим загрозам безпеки людини. Корупція сприяє вчиненню такого злочину як  торгівля людьми полегшує його вчинення, робить вразливими людей перед торговцями людьми.

Розв’язання проблеми корупції є одним із пріоритетів для українського суспільства на сьогоднішньому етапі розвитку держави.

Подолати корупцію можливо тільки завдяки консолідації всього суспільства та налагодження системи протидії.

Згідно з вимогами законодавства України функції боротьби з корупцією покладено на спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції, а саме: органи прокуратури, Національної поліції, Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з питань запобігання корупції.