Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом

01.12.2023
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

Символом боротьби зі СНІДОМ, символом підтримки інфікованих людей, протидії дискримінації і суспільної ізоляції людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, надії на майбутнє без СНІДу – є червона стрічка. Вона означає: «Я знаю про проблему ВІЛ/СНІДу і я не байдужий до неї». Її ідея належить художникові Франку Муру і була задумана весною 1991 року. Сам Френк Мур помер від СНІДу через 3 роки.

ВІЛ-інфекція, як і раніше залишається невиліковним захворюванням. При пізньому її виявленні в організмі людини можуть розвинутися важкі захворювання. Проте, за даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%.

Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він становить 1,1%.

Згідно з офіційними статистичними даними, на початок 2018 р. в країні проживало 244 000 ВІЛ-позитивних людей. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників серед країн регіону. Щодня в Україні реєструється 50 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано в Одеській (898,3 на 100 000 населення), Дніпропетровській (792,6), Миколаївській (743,5) областях, м. Київ (479,0), Київській (447,9), Херсонській (420,1) та Чернігівській (420,4) областях.

Чому зараз, у час війни, кожному і кожній важливо перевіритися на ВІЛ та вірусні гепатити?

Понад 40% людей із ВІЛ в Україні не знають про свій статус. Більше мільйона українців не знають, що інфіковані вірусним гепатитом С. А поранення, переливання крові та сексуальне насильство, які, на жаль, мають місце в Україні із початком повномасштабного вторгнення російської армії, підвищують ризик інфікування ВІЛ-інфекцією та вірусними гепатитами.