Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Особливості звільнення за угодою сторін

27.06.2023
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Трудовий договір може бути припинено, а працівника звільнено з роботи лише з підстав і в порядку, визначених законодавством про працю.

Однією з підстав припинення трудового договору є угода сторін (ст.36 КЗпП України). Угода сторін — це домовленість працівника з роботодавцем про терміни та умови звільнення з роботи.

Головною умовою звільнення з роботи за угодою сторін є домовленість між працівником і роботодавцем, яка зафіксована відповідною заявою.

У разі домовленості між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом про припинення трудового договору договір припиняється у строк, визначений сторонами (постанова Пленуму Верховного суду України від 06.11.1992 №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів»).

Звертаємо Вашу увагу, що роботодавець не має права звільняти працівника за власним бажанням, якщо працівник про це не просив і не подавав про це заяви.

В обов’язковому порядку керівник видає наказ про звільнення працівника з обов’язковим ознайомленням працівника та видачею йому копії наказу про звільнення.

У період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником(ч.2 ст.7 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).