Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Нагадуємо про заходи запобігання отруєння бджіл під час польових робіт!

25.04.2023
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Уже розпочалися польові роботи, з настанням тепла спостерігається масовий літ бджіл. Знову постає питання: як на полях застосувати препарати захисту рослин і не завдати шкоди безцінним запилювачам овочевих і ягідних культур – бджолам?

Ми вже знаємо, що через звичайну людську недбалість у застосуванні хімічних препаратів популяції бджіл скоротились у всьому світі у декілька разів.

Бджоли дуже чутливі до отруйних речовин і швидко втрачають імунітет. Через нестачу бджіл сильно падають врожаї найбільш поширених овочевих і садових культур. Тому в деякі регіони їх почали завозити на період запилення, беручи в оренду за значні кошти. Крім того, через отруєння бджіл також стають непридатними до вживання мед, пилок та інші продукти бджільництва.

З метою недопущення потрави бджолосімей,

нагадуємо про суворе дотримання фермерами таких основних заходів:

1) за три дні до проведення обробки рослин повідомляти всі громади на відстані до 10 км про час, місце, спосіб обробки, назву хімічного засобу та культуру, що обробляється, свої контактні дані;

2) застосовувати лише препарати, дозволені Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів;

3) проводити хімічну обробку тільки у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл, при мінімальних висхідних повітряних потоках, за швидкості вітру до 4 м/с, або - у похмурі прохолодні дні з температурою повітря нижче +10 °C.

4) заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

В свою чергу, власники пасік зобов’язані:

1) забезпечити пасіки обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика;

2) своєчасно вивезти бджолині сім’ї у безпечне місце у разі попередження про хімічну обробку полів;

3) повідомляти місцеві державні адміністрації або органи місцевого самоврядування про місце перебування пасіки під час кочівлі.

Пам’ятаймо про взаємну відповідальність під час хімічних обробок полів 

та кочівлі бджіл!