Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Спалювання сміття і рослинних залишків суворо заборонено!

22.03.2023
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Щороку, коли розпочинається весняний благоустрій присадибних і дачних ділянок, громадяни наводять лад шляхом підпалу листя, сміття, сухої трави та інших рослинних решток.

При цьому знищується вся мікрофлора ґрунту, часто виникають масштабні пожежі у природніх екосистемах, під час яких гинуть комахи, птиці і звірі, знищується земляний родючий покрив, забруднюється атмосферне повітря.

Нагадуємо про штрафні санкції, які накладаються за спалювання:

- відходів, в тому числі побутового сміття, передбачена відповідальність за ст. 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення - від 340 до 1700 грн.

- випалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або з порушенням умов такого дозволу відповідно до ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – штраф у сумі         від 3060 до 30600 грн.

- лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом відповідно до ст. 245 Кримінального кодексу України - штраф від 91800 до 153000 грн.

З метою недопущення спалювання рослинності та відходів, відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради проведена робота з розповсюдження листівок з екологічної тематики «Бережи своє життя, бережи природу від пожеж, скажи підпалам – ні!» у приватному секторі міста Южноукраїнська. З цією ж метою зазначені листівки були надані для розповсюдження серед місцевих мешканців старостам Костянтинівського та Іванівського старостинських округів.

З огляду на зазначене, виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради звертається до громадян, організацій та підприємств громади

з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки,

не спалювати сухі залишки рослинності і сміття

та не провокувати таким чином виникнення пожеж, які можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.