Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Зникнення безвісти за особливих обставин. Право на пенсію в разі втрати годувальника

21.03.2023
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування» передбачено право на пенсію з звя’зку з втратою годувальника. Пенсія нараховується незалежно від тривалості страхового стажу годувальника.

Ця норма закону передбачена для непрацездатних членів сім’ї особи, якій надано правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин ( відповідно до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих  безвісти за особливих обставин» (далі – Закон № 2505).

Відповідно до Закону № 2505, такий правовий статус набуває особа, що зникла безвісти за особливих обставин, якими вважаються:

- збройний конфлікт;

- воєнні дії;

- тимчасова окупація частини території України;

- надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру.

У порядку, передбаченому цим Законом, особа вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви до Національної поліції України про факт зникнення особи і до моменту припинення її розшуку. Відповідно  до цього ж порядку, особа вважається зниклою безвісти за особливих обставин до моменту припинення її розшуку.

До початку роботи Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин , який запрацював з вересня 2022 року, до заяви про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин, додатково надається інформація з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт внесення до цього реєстру інформації про безвісне зникнення особи.

Таким  чином, для призначення даного виду пенсії, окрім загальних документів для призначення пенсії у звя’зку з втратою годувальника, додатково надаються:

- інформація з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин (до його запровадження з Єдиного реєстру досудових розслідувань);

- довідка (документи) військової частини або територіального центру комплектування та соціальної підтримкм, що містять відомості про обставини, за яких особа зникла безвісти.

Право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника у членів сім’ї особи, якій відповідно до Закону №2505 надано правовий статус особи, зниклої безвісті за особливих обставин, виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Для призначення вказаного виду пенсій необхідно звертатися до Пенсійного фонду України.