Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Кладовища громади упорядковуються

17.03.2023
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Всі кладовища громади у січні цього року передані на баланс КП «Служба комунального господарства». Керівництво підприємства разом із старостами обстежили ці об’єкти та визначилися з обсягом роботи, а саме: вивезення сміття, прибирання територій, копання ям, ведення обліку. В першу чергу зайнялися прибиранням, щоб встигнути до поминальних днів.

На міському кладовищі кронували старі тополі, гілля з яких розбивало надгробні плити. З ям для сміття вивезені вінки, штучні квіти та інший мотлох. Завезені вода та пісок.

Южноукраїнське кладовище наразі чисте, а от ситуація на Костянтинівському набагато гірша. Його площа – близько 65 тисяч квадратних метрів. Комунальники спорожнили ями для сміття, вивезли його, але прибрали лише там, де можна було працювати за допомогою спецтехніки. Для приведення всієї території до ладу вручну, а це видалення густих заростів та сміття з кущів, потрібно більше місяця. Такі роботи вже заплановані, але є ще дві проблеми. По-перше, люди не соромляться вивозити на кладовище сміття з дому, незважаючи на попереджання старости, а по-друге, не встигли комунальники навести порядок, як на другий день на тому ж місці сміття з’являється знову. Годі й говорити про те, що мешканці при цьому відмовляються від укладання договорів на вивезення сміття, мовляв: у мене його нема. Звісно, немає, бо воно ось тут або на інших несанкціонованих звалищах.

В планах Служби комунального господарства також облаштування Алей Слави на кладовищах Южноукраїнська та Костянтинівки, на яких поховані наші загиблі воїни. Роботи в цьому напрямку почнуться після прийняття рішення про те, як мають виглядати Алеї.