Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Заборона використання пластикових пакетів

16.03.2023
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

З 1 січня 2023 року вступила в силу заборона платного або безоплатного розповсюдження надтонких і тонких пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, окрім біорозкладних пакетів.

Починаючи з 1 червня 2021 року, із введенням в дію Закону України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (далі - Закону), розпочався перший етап запобігання розповсюдженню надтонких і тонких пластикових пакетів (товщиною до 50 мікрометрів), а саме – проводилося інформування та підготовка до обмежень у подальшому їх використання з наступним повним припиненням.

Наступним етапом, з 1 грудня 2021 року, було введено заборону на безоплатне розповсюдження пластикових пакетів товщиною до 50 мікрометрів та пакетів з маркуванням «біо», «біопакет», «біорозкладний», якщо документально не підтверджена здатність пакету до біорозкладання. Також розповсюджувачі були зобов’язані реалізовувати пакети за цінами, не нижчими мінімальних, встановлених Кабміном.  

З 1 березня 2022 року зазначений вище Закон заборонив будь-яке розповсюдження, платне або безоплатне, надтонких і тонких пластикових пакетів. Але при цьому дозволялось первинне пакування сипучих, рибних і м’ясних продуктів у надтонкі пластикові пакети товщиною до 15 мікрометрів, розмірами до 225х345х450 міліметрів.

З початку поточного року дозволені до використання лише біорозкладні пакети та пластикові пакети товщиною більше ніж 50 мікрометрів, які є придатними до використання багато разів та можуть бути  вторинною сировиною для повторної переробки.

Контроль за додержанням вимог ЗУ «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» забезпечує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Законодавство встановлює адміністративну відповідальність за розповсюдження пластикових пакетів товщиною до 50 мікрометрів, крім біорозкладних, у вигляді штрафів у розмірі від 8500 до 17000 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого порушення - у розмірі від 17000 до 34000 грн.

Нагадуємо всім суб’єктам господарювання Южноукраїнської міської територіальної громади про необхідність дотримання норм чинного законодавства.