Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Сміттєзвалища навколо гаражних кооперативів

01.03.2023
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сучасність вимагає відповідального ставлення до екологічного здоров’я планети, але до більшості наших гаражних кооперативів цивілізація ніяк не дійде. Днями інспекція з благоустрою разом із представником відділу екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради провели обстеження території восьми кооперативів – «Лотос», «Іскра», «Каскад», «Мотор» та інших. Картина, відверто кажучи, не з приємних. Багато сміття біля самих гаражів, а найбільше його на схилах. Сюди викидають побутові, будівельні відходи, навіть деталі автомобілів. І це при тому, що поруч встановлені баки для сміття.

Борців за чистоту, на жаль, не багато. Олександр Кравець шукає спосіб для перекриття доступу до схилу у кооперативі, в якому він має гараж. Але, за його словами, близько вісімдесяти відсотків членів кооперативу задовольняє наявність несанкціонованого сміттєзвалища і вони не бачать в його існуванні проблеми. Хоча насправді ця купа сміття забруднює навколишнє середовище, смердить, псує пейзаж та несе небезпеку: нещодавно тут сталася пожежа. Скільки ж коштує прибирання?

За результатами рейду інспекція з благоустрою склала акти щодо утворення несанкціонованих сміттєзвалищ. Голови кооперативів мають дати пояснення про причини їхньої появи. На них також чекають приписи про усунення, а якщо ситуація не зміниться, будуть складені протоколи за статтею 152 КУпАП.

Незважаючи на розпочату боротьбу із сміттям на території гаражних кооперативів, ситуація не покращується. Та чи взагалі можливо, щоб в нашій громаді припинилося засмічення навколишнього середовища? Кожен з нас має відповісти для себе: ось такі купи сміття – норма чи цьому безладу не має місця в нашій цивілізованій громаді?