Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Інформація про роботу  Южноукраїнського міського центру соціальних служб за 2022 рік

30.12.2022
Южноукраїнський міський центр соціальних служб

Метою діяльності Южноукраїнського міського центру соціальних служб (далі ЮМЦСС) є здійснення соціальної роботи та надання соціальних послугособам та сім’ям з дітьми, що опинилися ускладних життєвихобставинах.

У 2022 році соціальною роботою охоплено 1447 сімей, в яких виховується 1220 дітей.

На обліку ЮМЦСС перебуває 88 сімей, в них виховується 140 дітей,  де   батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків і існує ризик соціального сирітства, 59 чол., які мають проблеми з законом. 27 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, перебували/перебувають  в КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей», за результатами проведеної соціальної роботи 9 дітей повернуто в біологічні сім’ї,  23 дитини, які постраждали від домашнього насильства, 936 сімей/осіб ВПО, в яких виховується 630 дітей.

До ЮМЦСС надійшло 113 повідомлень  про вчинення домашнього насильства, тож комісійно  здійснено реагування в  102 сім’ї. 

Фахівцями із соціальної роботи здійснено 90  перевірок  цільового використання коштів державної допомоги при народженні дитини. Під час візиту в сім’ї батькам вручено 90 вітальних листівок «Вітаємо з народженням дитини», придбаних за рахунок фінансування міської комплексної програми «Розвиток та підтримка сімей, дітей та молоді на 2021-2025рр.».

Здійснюється супроводження 1 дитячого будинку сімейного типу, в якому виховується  8 дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування,  2 прийомних сім’ї, в яких виховується  4 прийомних дітей. 

У 2022 році вперше в громаді впроваджена послуга патронату. До патронатної сім’ї  влаштовано 1 дитину, яка опинилася в складних життєвих обставинах.

Рішенням суду до Южноукраїнського міського центру соціальних служб направлено 5 осіб, які вчинили домашнє насильство для проходження програми для кривдників, яку проводить практичний психолог ЮМЦСС. Особисто звернулося 2 особи для проходження програми для кривдників.

ЮМЦСС тісно співпрацює із  спеціалістами   філії ДУ «Центр пробації» та поліцією.  Особам, які мають проблеми із законом  фахівець із соціальної роботи надає соціальні послуги інформування й консультування. Проведено 2 спільних наради.

При Южноукраїнському центрі соціальних служб працює мобільна-бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.  2022 року    здійснено  11 екстрених виїздів за місцем проживання постраждалих осіб, 8 осіб отримали первинну консультацію по телефону, 9 осіб звернулися повторно. Оцінивши потреби і стан постраждалих осіб  спеціалісти мобільної бригади інформують щодо послуг (соціальних, психологічних, правових), які можуть отримати для подолання наслідків домашнього насильства, та щодо надавачів таких послуг, роз’яснено права, визначені законом, можливості отримання допомоги від суб’єктів, викликали швидку  медичну допомогу та поліцію для застосування тимчасового припису до кривдника. Також інформують щодо можливості проходження програми для кривдників на добровільній основі. 

За активної підтримки й безпосередньої участі адміністрації міста у встановлені контактів з потенційними грантодавцями,  на території  громади  7 жовтня відбулася значна подія: розпочав свою  діяльність «Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», в якому   постраждалі особи можуть отримати комплексну допомогу, в т.ч. тимчасове проживання в «кризових кімнатах».  Вартість проекту 1369,221тис.грн, з яких 560 тис.грн. кошти Міжнародної Організації з Міграції в Україні.

Розуміючи важливість традицій та турбуючись про психічне благополуччя дітей, та дорослих спеціалістом  Денного центру соціально-психологічної допомоги проведено 6 занять для підлітків та дітей молодшого шкільного віку, 9 осіб отримали   індивідуальні консультації  у практичного  психолога, проведено засідання «круглого столу» для спеціалістів соціально-психологічної служби закладів освіти нашої громади на тему: «Мобілізація зусиль фахівців щодо ідентифікації та реагування на випадки як домашнього насильства так і насильства за ознакою статі».

За підтримки БФ «Голоси дітей» 14 дітей учасників занять групи самопідтримки вручені подарунки до дня Св. Миколая.  

У 2022 році за ініціативи адміністрації Южноукраїнської міської територіальної громади, на запрошення міста-побратима Белхатув республіки Польща та за фінансової підтримки  батьків  було організовано 14 денний відпочинок дітей нашого міста.  

З метою попередження небажаних вагітностей та забезпечення безоплатними контрацептивами жінок з тяжкими захворюваннями, внаслідок яких вагітність та пологи загрожують життю, жінок із малозабезпечених сімей, ВІЛ-позитивних жінок та інших категорій населення,  фахівцями із соціальної роботи   перенаправлено до КНП «ЮМБЛ»  7 жінок, з них ВМС отримали 5 осіб.     

Рішенням виконавчого комітету ЮМР від 02.06.2021 №172 розроблений і затверджений «Порядок оплати за надання медичних послуг з кодування від алкогольної залежності отримувачів соціальних послуг, які мають складне матеріальне становище», за направленням ЮМЦСС протягом 2022 року цією послугою скористалася 1 особа.  

В громаді проведено 10 інформаційних кампанії щодо розвитку сімейних форм виховання дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та  впровадження послуги патронату й наставництва. Залучено 24 сімейні пари  до реєстрації в чат боті  «Дитина не сама», які пройшли навчання й готові взяти дитину на тимчасове проживання. З сім’ями, які перебувають під соціальним супроводом проведено 9 групових заходів з пропаганди сімейних цінностей (відповідальне батьківство, підготовка молоді до сімейного життя) та 11 групових заходів з профілактики насильства та торгівлі людьми.

ЮМЦСС не залишив поза увагою  вихованців відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю  комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування м. Южноукраїнська» й  11 дітей були залучені до участі в виготовлені творчих робіт та поробок. Учасники, які виявили  бажання прийняти участь  у творчому дозвіллі були відзначені подарунками для розвитку творчих здібностей та гарного настрою, які були придбані за кошти міського бюджету по програмі  «Розвиток та підтримка сімей, дітей та молоді на 2021-2025рр.».

Поряд із розв’язанням нагальних проблем забезпечувалось проведення  системної роботи з   надання психологічної підтримки й гуманітарної допомоги  внутрішньо переміщеним особам.  Дитячі речі (шкарпетки, шапки, колготки), памперси, книжки й іграшки,  взяття для дітей і дорослих, гігієнічні прокладки, дитяче харчування, засоби гігієни, білизна тощо отримали 385 сімей з числа ВПО, та сімей,  опинилися у складних життєвих обставинах.  

Опубліковано 185 статей на сторінці ЮМЦСС у ФБ та на  офіційному сайті громади, в газеті «Контакт» опубліковано 2 статті.

В ході здійснення просвітницької роботи фахівцями розповсюджено понад 7800 шт. друкованої продукції ,яка також була виготовлена за кошти міського бюджету по програмі «Розвиток та підтримка сімей, дітей та молоді на 2021-2025рр.»