Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Про справи сердечні

27.12.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Людське серце є головним органом кровоносної системи, робота якого забезпечує дихання та живлення тканин на клітинному рівні. Кожного дня цей м’яз перекачує по організму майже 5.6 літрів крові й загальна «дистанція» за добу складає майже 19 000 км! Стародавні греки вважали, що в нашому серці живе наш дух, єгиптяни були впевнені, що саме цей орган є осередком зародження емоцій та інтелекту, а для китайців серце є вмістилищем для щастя і спокою.

Найбільш поширена причина смерті, яка за всю історію людства відібрала більше життів, ніж всі війни, це серцево-судинні захворювання. Тож підтримка здоров’я нашого серця є дуже важливою, а профілактика пов’язаних з серцем та судинами хвороб – рекомендованою для кожного. 

Микола Михайлович Амосов (06.12. 1913 – 12.12.2002) - видатний український вчений, кардіохірург, батько української біокібернетики, письменник і громадський діяч Микола Амосов, росіянин за походженням, більше половини життя, свої плідні роки, провів в Україні, де й отримав світове визнання. У 2008 році за результатами опитування громадської думки Амосов був визнаний «великим українцем всіх часів», другою людиною, після Ярослава Мудрого, удостоєною такого почесного звання.

В 1963 році він першим в СРСР здійснив протезування мітрального клапана серця, а в 1965 запровадив антитромбічні протези серцевих клапанів. За роки своєї кардіохірургічної практики Амосов провів понад 6 тисяч операцій на серці.

Амосов дуже серйозно захоплювався біокібернетикою. Створював евристичні моделі особистості та моделі суспільства. В похилому віці він кинув виклик старінню і розробив власну систему навантажень та обмежень. Амосов писав книги, за що отримав визнання не лише в Україні, а й за кордоном. Його найвідоміші твори - «Роздуми про здоров’я» «Думки та серце», «Записки з майбутнього», «Книга про щастя та нещастя», «Записки воєнного хірурга».

Академік Амосов – геній світової медицини, новатор, людина-епоха - прожив велике сповнене сенсу життя на користь людству і дожив майже до 90 років. Лікар, який врятував тисячі життів і до 80 років не випускав скальпеля з рук.

В Южноукраїнській міській територіальній громаді діє міська комплексна програма «Охорона  здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді» (далі Програма) на 2021-2025 рр., що затверджена рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324.

Пункт 2.7. Програми визначає заходи  запобігання та лікування серцево - судинних та судинно - мозкових  захворювань. В рамках дії Програми передбачено здійснення пільгового забезпечення лікарськими засобами хворих, які перенесли гострий інфаркт міокарду (перші шість місяців) та хворих, які мають протезування клапанів серця (крім пацієнтів зі страховим полісом) при амбулаторному лікуванні. За 2022 рік 44 мешканця нашої громади скористалися даним видом допомоги. 

І маленька порада. Видатний  лікар і академік Микола Амосов вніс величезний внесок у медицину. Він розробив свою систему оздоровлення, якої дотримувався все своє життя.

Так ось саме Микола Амосов помітив, що після того, як його прооперовані пацієнти-сердечники брали сухофрукти з горіхами, вони відновлювалися набагато швидше за інших. Це й послужило приводом до створення універсального засобу – пасти Амосова.

Рецепт пасти Амосова досить простий, хоча деякі додають на свій розсуд різні інгредієнти. Класичний рецепт складається з 7 інгредієнтів:

  • родзинки – 0,5 кг;
  • курага – 0,5 кг;
  • інжир – 0,5 кг;
  • чорнослив – 0,5 кг;
  • волоські горіхи – 0,5 кг;
  • рідкий мед – 500 мл;
  • лимон – 1 плід.

Все це (крім меду) потрібно гарненько промити, а потім пропустити через м’ясорубку. Після цього перемішайте отриману кашку з медом. Якщо мед зацукрувався – злегка (!) розтопіть його на водяній бані. Все, паста Амосова готова.

Академік Амосов радив своїм пацієнтам у післяопераційний період приймати пасту по одній столовій ложці 3 рази в день. Робити це потрібно за півгодини до їжі.

В цілях профілактики і підвищення імунітету достатньо приймати по 1 ст. л. двічі на день.

За більш детальною інформацією по заходам Програми або ж з інших питань телефонуйте за номером телефону (05136) 5-98-83 – Управління охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради .

Будьте ЗДОРОВІ!