Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо випадку АЧС в с.Новоочаків Баштанського району Миколаївської області

22.12.2022
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про наступне.

14.12.2022 в приватному господарстві за адресою с. Новоочаків,  Баштанського району, зареєстровано загибель 2 голів свиней (поросят віком 4 міс.).

При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу в Миколаївській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби м.Миколаїв встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 002132 п.м./22 від 14.12.2022).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 15.12.2022 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Баштанській районній військовій адміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду та встановлено карантин з 15.12.2022.

Встановлено епізоотичне вогнище територію приватного господарства (с. Новоочаків. Березнегуватської територіальної громади, Баштанського району, Миколаївської області).

До зони захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища до якої включили  с. Новоочаків,  Березнегуватської територіальної громади, Баштанського району, Миколаївської області.

До зони нагляду радіусом 3 км від зовнішніх меж зони захисту ввійшли населені пункти с. Петропавлівка, Березнегуватської селищної ради, с. Лоцкине та с. Новохристофорівка, Вільнозапорізької сільської ради, Баштанського району, Миколаївської області.

На даному етапі вживаються заходи щодо ліквідації спалаху АЧС відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300.