Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

36 років перемоги над невидимим ворогом

14.12.2022
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ N 945/2006 про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом України 10 листопада 2006 року. 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня у державному ЗМІ було оприлюднено повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Ще в 1986 р. учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 р. громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Офіційне рішення було прийнято 12 років по тому.

Незважаючи на всі труднощі і проблеми соціального та економічного характеру, самі ліквідатори називають 14 грудня святом. У ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650000 людей.

В нашому місті на обліку в управлінні соціального захисту населення перебуває 798 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них ліквідаторів 2 категорії – 324 особи та ліквідаторів/потерпілих 3 категорії – 90 осіб.

З державного бюджету чорнобильці отримують щомісячну компенсацію вартості продуктів харчування, одноразову щорічну допомогу на оздоровлення, а також мають право на безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів та безоплатне позачергове зубопротезування.

В Южноукраїнській міській територіальній громаді діє Комплексна програма соціального захисту населення «Турбота», відповідно до якої надається матеріальна допомога громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є її ліквідаторами або мають інвалідність, отриману внаслідок аварії на ЧАЕС.

До дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в Южноукраїнському міському історичному музеї з 12 по 17 грудня діє експозиція «Стежками чорнобильського лиха», а сьогодні, 14 грудня о 11.00 відбудеться покладання квітів до пам’ятного знаку «Чорнобильська Мадонна». Пропонуємо всім бажаючим долучитися до заходу.