Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

08.12.2022
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» охоплює кілька знакових дат. Серед них - 9 грудня світ відзначає день боротьби з корупцією, впроваджений за ініціативи Організації Об'єднаних Націй. Саме в цей день в 2003 році у мексиканському м. Меріда відбулася політична конференція, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції.

Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи боротьби з цим явищем.

Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами. Україна ратифікувала конвенцію 18 жовтня 2006 року.

Відповідно до Конвенції ООН проти корупції (2003) та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999), термін «корупція» означає зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в інтересах третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання.

Подолати корупцію можливо тільки завдяки консолідації всього суспільства та налагодження системи протидії.

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» Держпраці забезпечує умови для повідомлень про порушення вимог цього Закону.

Потенційні викривачі мають можливість повідомляти про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, та інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» на офіційному сайті Держпраці у розділі «Повідомити про корупцію», через телефонну лінію або засоби електронного зв’язку.