Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактика ВІЛ/СНіДу

02.12.2022
Южноукраїнський міський центр соціальних служб

1 грудня   Всесвітній день боротьби зі СНІДом. В цей день велика кількість жителів планети прикріпляє до одягу червону стрічку. Червона стрічка- це символ усвідомлення людьми важливості проблеми СНІДу -  символ скорботи та пам’яті про сотню тисяч людей, які померли від жорстокої хвороби.

Щороку в Україні діагностується від 2 до 3 тисяч хворих на СНІД. У серпні 2022 року в Україні офіційно зареєстровано 1152 нові випадки ВІЛ-інфекції, у 275 пацієнтів діагностовано СНІД, а 116 людей померли від СНІДу. Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих відноситься до вікової групи 20-39 років, постійно також зростає частка підлітків 15-17 років. Для надання медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію створена мережа спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів. Починаючи з 1996 року, для лікування  хвороби запроваджена так звана комбінована антиретровірусна терапія (АРТ), яка впливає безпосередньо на ВІЛ, пригнічує розмноження вірусних частинок і сприяє зміцненню імунітету, зростанню кількості СД4, що повертає хворому здоров’я. В законодавчому порядку встановлено безоплатне лікування  хворих на  ВІЛ-інфекцію за рахунок Державного і місцевих  бюджетів, коштів донорських організацій.

Головним важелем у попередженні поширення ВІЛ-інфекції є дотримання здорового способу життя, відмова від ризикованої щодо інфікування ВІЛ поведінки, насамперед вживання наркотиків, обов’язкове використання при статевих контактах засобів індивідуального захисту – презервативів. Свідоме ставлення до свого здоров’я забезпечить захист від СНІДу.

В рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи організаціям нашого міста надано експрес-тести для самодіагностики та презервативи.