Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

СНІД не вміє обирати своїх жертв

01.12.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Пуста арена - для чого ми живем?

Безлюдна сцена - зкінчилась гра з вогнем

Вперед й вперед...

Чи скаже хтось мені куди ми зараз йдем?

(куплет з легендарного хіта «The show must go on» Фредді Мер’юрі).

Актор Рок Хадсон, письменник-фантаст Айзек Азімов, рок-кумир мільйонів – Фредді Мерк’юрі  – нажаль СНІД не вміє обирати своїх жертв і забирає із собою навіть знаменитих.

У жовтні 2022 року в Україні офіційно зареєстровано 998 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 205 пацієнтів діагностовано СНІД, а 112 людей померли від СНІДу.

Шляхи інфікування ВІЛ в Україні у жовтні 2022 року:

  • гетеросексуальний — 651;
  • гомосексуальний — 24;
  • парентеральний — 317;
  • вертикальний — 119;
  • невідомий — 2.

Комунальне некомерційне підприємство «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» здійснює обстеження населення  Южноукраїнської міській територіальній громади на ВІЛ-інфекцію, у тому числі донорів, вагітних жінок та осіб з групи ризику з допомогою  швидких тестів. Всього у поточному році обстежено 2000 осіб – 5,0 % населення громади.  Позитивних результатів усього 17 -  0,85 % від кількості обстежених. Кабінет «Довіра» здійснює диспансерний нагляд за ВІЛ-інфікованими та антиретровірусну терапію. Сьтаном на 01.11.2022 на обліку перебуває 395 – ВІЛ-інфікованих, з них дітей народжених від ВІЛ-інфікованих матерів – 8, хворих на СНІД – 57, антиретровірусну терапію отримують – 338 осіб.

Необхідно завжди пам’ятати і знати, що значно простіше уникнути ВІЛ-інфікування, ніж вилікувати СНІД.

Чи можна вберегти себе від СНІДу?

На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування. У зв'язку з цим, необхідно:

• приймати правильні щодо свого здоров'я рішення, намагатися протистояти таким факторам ризику, як потреба експериментувати, самоутверджуватись під тиском з боку однолітків та наркодільців;

• уникати випадкових статевих контактів, бо чим більше сексуальних партнерів, тим вищим є ризик інфікування. Застосування презервативів значно знижує можливість інфікування партнера не тільки ВІЛ, але й збудниками венеричних захворювань, вірусних гепатитів.

• сексуальні стосунки з особами, що вживають наркотики, здебільшого неконтрольовані і вже тому небезпечні. За даними статистики 30 - 50 % осіб, що вживають наркотики ін'єкційним шляхом, інфіковані ВІЛ отож, вірогідність інфікування надзвичайно висока;

• пам'ятати, що венеричні хвороби сприяють поширенню ВІЛ, а тому їх потрібно терміново лікувати;

• не застосовувати вже використані, брудні шприци та голки при введенні наркотиків. Для кожної ін'єкції слід використовувати одноразовий стерильний шприц та голку, а якщо це неможливо, то кип'ятити шприци багаторазового вживання чи промивати їх дезрозчином;

• важливо знати, що вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запобігти народженню хворої на ВІЛ-інфекцію дитини, якщо вони якнайраніше звернуться в жіночу консультацію, для проведення профілактичного лікування.

ВАШЕ ЗДОРОВ’Я – У ВАШИХ РУКАХ!

ЄДИНИЙ СПОСІБ ДІЗНАТИСЯ ЧИ Є В ОРГАНІЗМІ ВІЛ – ПРОЙТИ ТЕСТУВАННЯ