Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Синя стрічка – міжнародний символ захисту дітей від насильства у всіх його проявах

28.11.2022
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

«Будь-які потрясіння в суспільстві, особливо такі серйозні, як війна, призводять до збільшення випадків насильства»,

Чимало людей втратили близьких, житло, роботу, свій звичний стиль життя, пережили травматичний досвід та продовжують перебувати у стані невизначеності.

Під час війни від домашнього насильства найбільше страждають традиційно вразливі категорії — жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю, вимушені переселенці Подвійний вплив війни відчувають на собі й діти.

В умовах наявної нестабільності не всім батькам вдається впоратися з тривожністю та опанувати свої негативні емоції, водночас діти виявляються найзручнішою «мішенню» для прояву цих емоцій. Біда ще й у тому, що явище стає систематичним, адже подразник — війна — нікуди не зникає.

Навіть у мирний час розірвати коло домашнього насильства нелегко: часто постраждалі співчувають кривднику, намагаються зрозуміти й звинувачують себе у тому, що відбувається. В умовах війни до цього додається невпевненість у майбутньому, психологічна травма від пережитого, страх — в таких обставинах дуже складно протистояти кривднику самостійно.

«Не варто забувати й про психологічну підтримку. Зараз особливо важливо дбати про власне ментальне здоров’я — а яким воно буде, якщо рідна людина завдає вам принижень та побоїв?»,

Окрема тема, якщо у родині, де відбувається домашнє насильство, є діти: «Не варто тішити себе ілюзіями, що вони нічого не помічають й на них така ситуація ніяк не вплине. Діти все бачать, все відчувають, й нездорові стосунки між батьками можуть травмувати їх навіть більше за те що, вони побачили на війні».

Проблема насильства над дітьми в сім’ї поширюється на всі соціальні верстви суспільства. Найчастіше запобігти і захистити дитину можуть тільки навколишні небайдужі люди. При виявленні ознак подібних дій по відношенню до дитини необхідно зв’язатися з соціальними службами, які візьмуть сім’ю під свій контроль.

 Важливо уважно ставитися до оточуючих людей. Жертви насильства часто потребують психологічної підтримки оточуючих. Діти найбільш безпорадні перед дорослими, тому при перших підозрах про домашнє насильство над дитиною необхідно терміново вживати заходів, а саме звертатися в державні органи. Байдужість оточуючих може коштувати дитині не тільки здоров’я, а й життя.

В місті Южноукраїнськ звертайтеся до

Управління соціального захисту населення – (05136) 5-55-17, 5-55-27

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради - (05136) 5 88 11