Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

25 листопада у світі відзначають «День Білої Стрічки»

24.11.2022
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

25 листопада у світі відзначають «День Білої Стрічки», який відкриває міжнародну акцію «16 днів проти насильства».

Дуже важливо, щоб кожен з нас усвідомив, що насилля проти жінки – це не міф, а реальна проблема, від якої навіть сьогодні, у XXI сторіччі, потерпають українські жінки.

 З жалем засвідчуємо жахливий факт, що війна, розпочата російською федерацією на території України 24 лютого 2022 року пов’язана з різними формами насильства щодо жінок і дівчат. Намагаючись знайти прихисток під час конфліктів, жінки та дівчата стають ще більш вразливими, їм загрожує насильство, сексуальні домагання  та зґвалтування.

Символом проти всіх форм насильства над жінками є біла стрічка.

В результаті жорстокого поводження та домашнього насильства, жінки втрачають довіру, самоповагу та, нажаль, в багатьох випадках і життя.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок був проголошений 17 грудня 1999 року на Генеральній Асамблеї ООН. За 6 років до цього, в 1993 р., було створено та затверджено спеціальну Декларацію із закликами повного викорінення будь-якого насильства щодо жінок.

Суспільство часто засуджує жінок, що постраждали від побоїв чи сексуального насилля, мовляв «вона сама винна». Тому часто, коли жінка зазнає фізичних знущань дома, їй кажуть: «треба було іти геть», а коли її зґвалтували на вулиці – «треба було сидіти дома». Проте в правових рамках ООН чітко прописана важлива істина, що жінки потерпають від насильства не через те, що вони погані, а через те, що вони є жінками.

Насильство, що носить гендерний характер, має свої особливості як на етапі профілактики, так і під час опрацювання наслідків. Побої від статевого партнера, сексуальні домагання дома та на роботі вчиняється щодо жінок саме тому, що вони жінки.

25 ЛИСТОПАДА

Цю дату було обрано недарма. Саме 25 листопада 1960 року було скоєне жорстоке вбивство сестер Мірабаль, що брали участь в повстанні проти тодішнього лідера Домініканської Республіки – Рафаеля Трухільо.

Тиран та диктатор створив у країні жорсткий політичний режим, а кожного учасника революційного руху знищував фізично з неймовірним звірством та жорстокістю в тюремних катівнях.Без різниці – чоловік це чи жінка – «ворог» режиму піддавався нещадним знущанням.

Проте страх перед тортурами не позбавив жінок-революціонерок рішучості. Вони продовжували відстоювати право на свободу свою та свого народу. Тому, коли сестри Мірабаль були схоплені таємною поліцією під час ретельно організованої засідки, над ними знущалися гірше, ніж над чоловіками. Потім їх по-звірячому вбили, а їхні тіла скинули до яру, де пізніше їх знайшли місцеві мешканці.

Народ був шокований, коли дізнався, що відбулося з жінками-повстанцями. Супротив проти тиранії Трухільо посилився, в країні почалися масові бунти. Через півроку диктатора схопили, а його режим скинули.

БІЛА СТРІЧКА

Зазвичай, в Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками, чоловіки одягають на себе білу стрічку.

Як і дата свята, історія цього символу також орошена кров’ю. Запеклий ненависник фемінізму на ім’я Марк Лепін приніс до Політехнічної школи Монреаля, у якій навчалося багато дівчат, вогнепальну зброю та жахливо вбив 14 жінок.

Подія стала найкривавішою в історії Канади та стала причиною виникнення руху серед чоловіків під назвою «Кампанія білої стрічки». Сьогодні цей рух поширений серед чоловіків в багатьох країнах світу.

Долучайтеся до міжнародної акції.

Одягніть білу стрічку.

Покажіть що ви не мовчатимете про факти агресії здійсненими над жінками.