Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Пічне опалення будинку: головні правила використання

08.11.2022
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Дотримуйтесь правил безпеки при користуванні пічним опаленням та електроприладами!

З настанням холодної пори року та через війну в Україні люди використовують для обігріву своїх помешкань пічне опалення та електроприлади. Але через порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації часто виникають пожежі, люди гинуть, втрачають своє житло і майно.

Щоб застерегтись від можливих наслідків несправності пічного опалення, необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки:

Забороняється використовувати для обігріву несправні та не відремонтовані опалювальні печі; розпалювати опалювальні печі легкозаймистими та горючими рідинами; використовувати дрова, довжина яких перевищує розміри топника; сушити та зберігати на поверхні нагрівання опалювальних печей горючі предмети; категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар - це може призвести до отруєння чадним газом; влаштовувати в якості димової труби металеві та азбестові труби.

В опалювальний сезон не забувайте очищати димарі від сажі хоча б один раз на два місяці.

Не залишайте без нагляду розпалену піч чи плиту. Палаючого вуглика, а інколи й іскри, досить для того, щоб скоїлося велике лихо.

Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті:

Нагрівальні прилади дозволяється встановлювати тільки на негорючі підставки; забороняється залишати без нагляду включені електроприлади; не варто вмикати в одну розетку одночасно декілька електроприладів; необхідно спостерігати за щільністю контактів у місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо.

Забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це пожежно-рятувальну службу за телефоном "101".

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Бережіть своє життя та майно!