Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Мобілізація в Україні: одну категорію військовослужбовців звільнили від служби

19.10.2022
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

В Україні діє воєнний стан і запроваджена загальна мобілізація. Іноді повістки отримують ті, хто не підлягає призову і має право на службу лише за власним бажанням. Наприклад, чоловіки, що мають на утриманні трьох і більше дітей, яким не виповнилося 18 років.

В перші дні повномасштабного вторгнення багатьом багатодітним чоловікам прийшли повістки з військкомату. Чіткого роз’яснення щодо того, що вони не підлягають призову, і можуть служити лише за власним бажанням, не було. У зв’язку з цим, багатодітні чоловіки були мобілізовані до лав ЗСУ. Також є багато сімей які отримали статус багатодітних після мобілізації.

Після багатьох звернень на гарячу лінію Міністерства оборони України, щодо незаконної мобілізації, ці чоловіки писали рапорти на звільнення з військової служби за сімейними обставинами, але їм було відмовлено.

Законом внесені зміни до ст.26, ч.4, п.2, пп. «г» Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», а саме додана нова категорія сімейних обставин для звільнення з військової служби під час воєнного стану – наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.