Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Продовжуємо знайомитися з міською комплексною програмою «Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді» на 2021-2025 рр. та разом долати виклики долі

27.09.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Лімфома виліковна у 80% випадків – стверджують лікарі.

У багатьох країнах світу 15 вересня  відзначається  Всесвітній день боротьби з лімфомами .

Мета Дня – привернути увагу громадськості до проблем людей, які зіткнулися з таким діагнозом, а також інформування  громадськості про симптоми захворювання,  необхідності проведення профілактичних оглядів та своєчасних звернень до лікарів, якщо симптоми з’явилися. Лімфома (лат. Lympha – чиста вода, волога та грец. ωμα – суфікс в назвах пухлин) – різновид злоякісної пухлини, що вражає лімфатичну систему. Достовірно причини виникнення лімфом не відомі. Підвищити ризик розвитку лімфом можуть:

вплив радіації;

несприятливі умови навколишнього середовища;

куріння та вживання алкоголю;

ожиріння.

До групи ризику відносять фермерів, хіміків, малярів, механіків. У зв’язку з вищесказаним специфічної профілактики лімфом на сьогодні не існує. В Україні щороку діагноз лімфома та лімфолейкоз ставлять щонайменше 3,5тис. людей,  а в регіонах він коливався від 1,7 осіб (Закарпатська область) до 2,8 (Одеська та Київська області) відповідно.  

До складу першої групи регіонів (низький рівень захворюваності) було віднесено 2 регіони (Закарпатська та Херсонська області).

До другої групи (середній рівень) увійшли 9 регіонів (Вінницька, Волинська, Житомирська, Чернівецька, Івано-Франківська, Львівська. Миколаївська, Тернопільська, Запорізька області).

 Третя група (високий рівень) увійшло також 9 областей (Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська), а до четвертої (дуже високий рівень захворюваності) – Київська. Одеська та м. Київ.

Розпізнати лімфому самостійно на ранніх стадіях досить важко, оскільки це захворювання найчастіше не проявляється специфічними симптомами. Водночас, ефективність лікування залежить саме від часу виникнення лімфоми: що раніше діагностували, то ефективнішим буде лікування. Тому дуже важливо регулярно (1 раз на рік) проходити профілактичний огляд у свого терапевта чи сімейного лікаря.

Обов’язково зверніться до свого лікаря, якщо у вас з’явились такі симптоми:

безболісне збільшення лімфатичних вузлів на шиї, в пахвових впадинах, паху;

втрата ваги;

підвищення температури тіла вище 38С без видимих на те причин;

профузна нічна пітливість;

свербіж шкіри.

Імунна система хворих на лімфому стає більш вразливою, тому такі люди мають підвищену схильність до різних інфекцій.

Статистика по  Южноукраїнській міській територіальній громаді вищезазначеного злоякісного захворювання є обнадійливою. Адже за 2021 рік та два квартали 2022 року цей страшний діагноз не підтвердився в жодного жителя нашої громади.

Міська комплексна програма «Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді» , а саме п.  2.3.  передбачає заходи  щодо боротьби з  онкологічними захворюваннями, а саме:                        

-  надання матеріальної допомоги громадянам Южноукраїнської міської територіальної громади на проведення операцій з видалення злоякісних пухлин, а також при довготривалій, дорого вартісній медикаментозній терапії при амбулаторному лікуванні». До управління охорони здоров’я Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 08.09.2022 рік звернулось з відповідними заявами 31 особа.  Задоволено 29 заяв та виплачено кошти ;

-  здійснення часткового відшкодування вартості лікарських препаратів при амбулаторному лікуванні у жінок, які перенесли оперативне втручання при онкологічному захворюванні молочної залози.  За 8 місяців 2022 року  в межах Програми відшкодовано коштів 32 жінкам.

-   надання матеріальної допомоги на лікування та інші заходи пов’язані з лікуванням при онкологічному захворюванні дітям до 18 років (даним видом допомоги доповнено Програму, згідно рішення виконавчого комітету №233 від 31.08.2022 р.) . До управління охорони здоров’я надійшла 1 заява. Заяву розглянуто та надано матеріальну допомогу.

За більш детальною інформацією по заходам Програми або ж з інших питань

телефонуйте за номером телефону 4-63-87 –

Управління охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради.

Ми відкриті до спілкування