Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Харчові токсикоінфекції

18.08.2022
НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Харчові токсикоінфекції — це група гострих інфекційних захворювань, які виникають у результаті споживання продуктів, що містять умовно-патогенні бактерії та їх токсини і характеризуються короткотривалими проявами загальної інтоксикації та гострого гастриту чи гастроентероколіту.

Шлях передачі — переважно харчовий. Для захворювання характерна сезонність: у теплу пору року частота токсикоінфекцій збільшується, оскільки температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій. Токсикоінфекції можуть виникати як у вигляді окремих випадків у побуті, так і спалахів при організованому харчуванні в колективах. Мікроорганізми зазвичай розмножуються в харчових продуктах, з якими і потрапляють у ШКТ, викликаючи гостру інтоксикацію організму.

Клінічні ознаки. Інкубаційний період короткий — від декількох годин до однієї доби. Захворювання починається раптово, з’являється нудота і блювота, виникають часті рідкі водянисті випорожнення, іноді переймоподібні болі у животі. Можливі виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 о С; слабкість, анорексія, зневоднення. Розрізняють три ступені зневоднення залежно від дефіциту маси тіла: І ступінь — дефіцит маси тіла складає 3%, ІІ ступінь — 6%, ІІІ ступінь — 9% та більше.

Якщо виникли вищеописані симптоми – якнайшвидше зверніться за медичною допомогою!

Хворобі легше запобігти, ніж її лікувати, тому дотримуйтесь простих правил:

- ретельно мийте фрукти й овочі;

- ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;

- часто мийте руки й посуд;

- не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;

- якщо ножі використовувалися для оброблення сирого м’яса, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;

- готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;

- не використовуйте продукти, термін придатності яких минув;

- викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;

- якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холодильник;

- не їжте невідомі гриби;

- не їжте рибу та морепродукти без термічної обробки;

- обдавайте всі фрукти й овочі окропом.