Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

COVID-19: не треба нехтувати вакцинацією проти хвороби

03.08.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Від початку повномасштабного вторгнення Росії боротьба з коронавірусною інфекцією  наче відійшла на другий план. У громадських місцях все рідше можна зустріти людей у масці і на жаль далеко не скрізь громадяни дотримуються протиепідемічних норм, як це було ще на початку епідемії.

Між тим, коронавірусна інфекція нікуди не поділася. Навпаки, в багатьох країнах світу і, зокрема, в Україні вірус знову активізувався. Так в нашій державі продовжує циркулювати штам Омікрон. І хоча у порівнянні з попередніми штамами він викликає набагато легші випадки, які маскуються під звичайний грип або ГРВІ, не зважати на нього було б недоречно, адже статистичні дані, надані Центром громадського здоров’я свідчать – щотижня в Україні фіксують до 30 летальних випадків через зараження COVID-19.

Загалом у воєнний час ризик поширення інфекційних захворювань зростає у рази. І коронавірус – не виняток. Найуразливішими до інфекцій є люди, які не щеплені взагалі або своєчасно не пройшли ревакцинацію. Тому не варто забувати – лише щеплення проти коронавірусу здатне убезпечити людину від захворювання взагалі або суттєво знизити ризик появи вкрай небажаних ускладнень хвороби.

Отже, не варто нехтувати можливістю підвищити свій імунітет у боротьбі із ковідною інфекцією. Якщо ви прийняли рішення вакцинуватися, зверніться до свого сімейного лікаря, з яким у вас підписано декларацію. Громадяни можуть звертатися не тільки з приводу отримання першої та другою доз вакцини, а і бустерної дози.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 26 від 6 січня 2022 року рекомендовано вводити бустерну дозу вакцин людям старшим 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 6 місяців тому. Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина. Введення бустерної дози поновлює силу впливу вакцин від COVID-19, ефективність яких, згідно з останніми світовими даними, з плином часу поступово знижується. До того ж, бустерна доза має стати додатковим захистом, враховуючи появу все нових мутованих штамів, на кшталт Омікрона.

Нині в центрі вакцинації Некомерційного комунального підприємства «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» в наявності вакцина CoronaVac та СOMIRNATY від Пфайзер. Він знаходиться за адресою: вул. Паркова 3в, кабінет №209. Зробити щеплення можна у будь який день (крім вихідних), без попереднього запису.

Вакцинація від COVID-19 є безоплатною та добровільною. Але Міністерство охорони здоров’я та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити щеплення для того, щоб зберегти своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути у групі ризику. Таким чином щеплення від COVID-19 дозволить мешканцям територіальної громади захистити себе і свої родини, щоб повернутись до звичайного способу життя.