Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактика вірусних гепатитів А, D, E

27.07.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Вірусні гепатити В і С передаються через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту. Так само передається і вірусний гепатит D, проте ним неможливо заразитись якщо відсутній гепатит В. Та основним методом профілактики інфікування вірусного гепатиту D є вакцинація проти вірусного гепатиту В, підтримання безпеки крові та послуг зі зниження шкоди. Вакцинація проти гепатиту В не забезпечує захист від вірусного гепатиту D для тих, хто вже інфікований вірусним гепатитом В.

Також варто не забувати про вірусні гепатити A та Е, які передаються фекально-оральним шляхом, тобто під час вживання інфікованої їжі або води. Для профілактики вірусних гепатитів А і Е важливо дотримуватися таких правил:

  • Дотримання правил гігієни — миття рук під проточною водою після візиту до людини, що захворіла на гепатит D, E, туалету, користування громадським транспортом тощо (якщо доступ до води й мила відсутній, необхідно використовувати спиртовий розчин для дезінфекції рук).
  • Коли якість питної води чи льоду невідома, слід відмовитися від їхнього споживання, також не варто пити воду з відкритих джерел. Найкраще вживати бутильовану чи кип’ячену воду.
  • Овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням важливо добре мити, а страви з м’яса, особливо свинини треба піддавати ретельній термічній обробці. 

На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років). Для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає. У країнах з високою ендемічністю використання вакцини обмежене, оскільки більшість дорослого населення має природний імунітет у результаті перенесеного колись захворювання.