Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Як не потрапити у трудове рабство, намагаючись працевлаштуватися за кордоном?

21.07.2022
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

•     Пам’ятайте, що торговці людьми часто діють в тому числі і  через фірми-посередники з працевлаштування за кордоном, а тому будьте пильними та дуже уважно перевіряйте інформацію про фірми та людей, з якими контактуєте щодо виїзду за кордон.
•    Якщо шукаєте роботу в іншій країні, не приймайте сумнівних пропозицій з працевлаштування. Користуйтеся послугами лише легальних фірм – посередників, які надають відповідні послуги, а це лише ті фірми, які мають відповідну ліцензію.

Трудовий договір укладайте зрозумілою для вас мовою.
Перевірте агенцію посередника з працевлаштування на сайті Мінекономіки.
Перелік прийнятих Мінекономіки рішень у сфері ліцензування господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном та повідомлень ліцензіатів про зміни

•    Перед поїздкою до іншої країни обов’язково дізнайтеся інформацію про закони цієї країни, а також те, до яких установ, правоохоронних органів, посадових осіб, громадських організацій у місці вашого перебування можна завернутися у разі необхідності.
Отримати інформацію та допомогу, дізнатися про свої права під час навчання, роботи, подорожі чи життя за кордоном можна:
•    скориставшись інтернет ресурсом Міжнародної організації з міграції http://iom.org.ua/ua);
•    зателефонувавши до Національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

527 –безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні

0800505501 –безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні, графік роботи: щодня з 08.00 до 20.00;
•   зателефонувавши на урядову «гарячу лінію» з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

В Україні за телефонним номером 1547 цілодобово та безкоштовно діє Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

За телефоном 1547 звертаються з  питань звернень та повідомлень про/або від осіб, які постраждали від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства.
•    Інформацію про режим в’їзду до країн світу та правила виїзду громадян України за кордон можна отримати на сайті Міністерства закордонних справ України розділі «Подорожнім» https://mfa.gov.ua.
•  нікому не довіряйте документи, що посвідчують особу, оригінали будь-яких інших документів.

Зробіть якісні копії усіх документів та тримайте при собі, також залиште своїм рідним в Україні (кому ви довіряєте на 100%) копію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту на навчання чи угоди про працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, залиште їм свої контакти (адресу місця перебування за кордоном, номери телефонів, адресу електронної пошти);
•    домовтеся з рідними в Україні про регулярний вихід на зв’язок (телефонні дзвінки, скайп-зв’язок тощо).
•    у разі загрози вашому життю та здоров’ю невідкладно звертайтеся на цілодобові «гарячі лінії» закордонних дипломатичних установ України або на цілодобову «гарячу лінію» Міністерства закордонних справ України: +38044 238 16 57, електронна пошта cons_or@mfa.gov.ua