Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

БАДи: відмінність від ліків, користь та можлива шкода для здоров’я

28.06.2022
Комунальне некомерційне підприємство "Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня"

Поняття біологічна добавка для схуднення, біологічна добавка для покращення потенції, біологічна добавка для печінки, біологічна добавка для суглобів різко ввірвалися в нашу реальність – буває, що нам пропонують біологічно активні добавки, або БАДи, від усього на світі! Що ж таки означає скорочення БАД, як розрізнити справді корисні добавки, кому вони можуть бути потрібні, коли і як їх вживати?

БАДИ – ЦЕ НЕ ЛІКИ!

Біологічно активні добавки не є лікарськими засобами в розумінні  Закону України «Про лікарські засоби».

Помилково вважати БАДи панацеєю від усіх хвороб. Адже вони не лікують, а лише доповнюють основне лікування і до реєстру лікарських засобів не належать. БАДи призначені для підтримання фізіологічних норм і функцій організму, тому не можуть мати чудодійних результатів. Не можна застосовувати БАДи як основне лікування при таких захворюваннях, як гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, бронхіальна астма, інших складних недугах, а тільки як доповнення до основної терапії за рекомендацією лікаря.

Звертайте увагу на назви компонентів, якщо ви вживаєте декілька БАДів. У складі різних БАДів компоненти можуть повторюватися, отож надходитимуть в організм у надлишку.

Найчастіше особи, що розповсюджують БАДи, вводять в оману покупців: вони поширюють неправдиву інформацію стосовно своєї продукції, яка нібито є «панацеєю від усіх хвороб». Це порушує  права громадян як споживачів на інформацію про продукцію та на безпеку продукції (товарів, наслідки робіт).

Не довіряйте рекламі, в якій вас запевняють, що БАДи  – це ліки.