Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До відома орендарів майна, що належить до комунальної власності Южноукраїнської міської територіальної громади!!!

09.06.2022
Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської повідомляє про те, що Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 27.05.2022 №634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» (далі за текстом – Постанова 634), якою затверджено ряд змін щодо користування комунальним майном, в тому числі:

1. п.1 Постанови 634 встановлено деякі пільгові ставки, які мають бути застосовані до орендарів як державного так і комунального майна. Так, наприклад, повністю звільняються від орендної плати на період дії воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення на всій території України фізичні особи та фізичні особи-підприємці, які були призвані або прийняті  на військову службу після оголошення воєнного стану та усі орендарі, які використовують орендоване майно на визначених територіях (місто Южноукраїнськ до переліку таких територій не входить).

Деяким категоріям орендарів встановлені часові обмеження для застосування повного звільнення від орендної плати терміном до 30.05.2022 та 30.09.2022, після чого нарахування орендної плати має здійснюватися у розмірі 50% розміру орендної плати, встановленої договором оренди.

Усім іншим орендарям, яких не визначено у попередніх підпунктах, встановлено орендну плату у розмірі 50% розміру орендної плати, встановленої договором оренди на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення чи скасування.

2. п.5 Постанови 634 змінено й порядок продовження договорів оренди, в тому числі й комунального майна: «договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати його припинення чи скасування…Для продовження договору оренди на строк, передбачений цим пунктом, заява орендаря та окреме рішення орендодавця не вимагаються.».

Серед інших важливих питань, що порушені у Постанові 634 розглядається й застосування авансового внеску та забезпечувального депозиту, розрахунок орендної плати для орендарів, які здійснили переміщення виробничих потужностей для провадження господарської діяльності з визначених територій, дострокове припинення договорів оренди, про здійснення переоцінки та страхування об’єктів оренди, підпис протоколів аукціонів та договорів оренди (у тому числі кваліфікованим електронним підписом), повернення забезпечувального депозиту.