Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

День вільний від тютюнового диму

31.05.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла.

ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички - однієї з найбільш поширеніших епідемій за всю історію існування людства - никотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. Існує вираз, що «крапля нікотину вбиває коня». Деякі учені вважають, що ця крапля здатна убити не одну, а трьох коней.

Що ж до людей, то смертельна доза нікотину для людини - 50-100 міліграм. В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі.

Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Саме воно спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення. Слід враховувати також тісний зв'язок між курінням та наркоманією – серед споживачів наркотиків близько 85 % тих, хто вже мав чи має досвід паління. Останні наукові дослідження дають підстави стверджувати, що куріння вагітних жінок підвищує ризики розвитку наркотичної залежності у їхніх майбутніх дітей.

Причиною появи боротьби з тютюнокурінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти.

Основними причинами смертей, пов'язаних із тютюнокурінням, є: серцево – судинні захворювання (47 %), захворювання  органів дихання (19 %), рак легень (16 %), інші види раку (9 %), інші причини (9 %).

Близько 70 %, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

Для підтримки Всесвітнього дня боротьби з тютюнокурінням  управління охорони здоров'я  Южноукраїнської міської ради пропонує проводити наступні заходи:

  • широко залучати фахівців  медичних закладів Южноукраїнської територіальної громади до заходів, спрямованих на профілактичну роботу та роботу з особами, що бажають позбавитись тютюнової залежності;
  • висвітлювати дану проблему в пресі;
  • випустити санітарні бюлетені з попередженням населення про небезпеку тютюну ;
  • в навчальних закладах організувати проведення лекцій, бесід, тематичних вечорів;
  • забезпечувати дотримання заборони на рекламу, стимулювання продажу й спонсорство тютюну.

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку несе здоров’ю тютюнопаління, допомоги людям, які бажають позбутися цієї шкідливої звички та пересторога для тих, хто ще не спробував курити.