Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щоденні звички для покращення здоров’я

27.05.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Вести здоровий спосіб життя легше, ніж ви думаєте. В цій статті ми підібрали для вас щоденні звички для покращення здоров’я. Їх дотримання не вимагає багато зусиль, а от результат може приємно здивувати.

Корисні поради для міцного здоров’я на кожний день

Частіше рухайтесь. Якщо у вас сидяча робота в офісі або вдома, намагайтеся більше ходити пішки. Прогулюйтесь зранку, ввечері, або під час обідньої перерви. Щоденні звички для покращення здоров’я мають включати в себе багато руху.

Якщо ви хочете добре себе почувати, рухайтесь постійно, як фізично, так і розумово. Не сидіть на одному місці більше години. Встаньте, пройдіться, потягніться, присядьте, пострибайте. Думайте про активність як про життя.

Пийте більше води. Це загальновідоме правило не втрачає своєї актуальності, однак чомусь про нього часто забувають. Вода здатна творити чудеса з нашим організмом. Носіть з собою пляшечку води.

Снідайте. Сніданок – це найважливіший прийом їжі в добі, не нехтуйте ним. Ви можете забути про обід чи про вечерю, але про сніданок треба пам’ятати завжди.

Частіше бувайте на сонці. Мова йде не про перебування під палючим літнім сонцем в обідній час, а про можливість час від часу прогулятися під лагідним ранковим чи вечірнім сонечком у найближчому парку.

Візьміть за звичку дбати про своє тіло

Робіть розтяжки кожний день. Наші м’язи нагадують еластичні джгути. Чим менше їх розтягувати, тим напруженішими та твердішими вони стають. Розтяжка покращує потік крові, допомагає доставляти поживні речовини у всі частини вашого тіла. Дуже корисно хоча б дві хвилини розтягуватись після пробудження.

Вживайте корисні продукти. Ця щоденна звичка для покращення здоров’я є надзвичайно важливою. Споживайте побільше фруктів, овочів, злаків та горіхів. Включіть в свій щоденний раціон хоча б по одному яблуку в день.

Слідкуйте за поставою. Оцініть свою поставу. Чи не сутулитесь ви? Чи не ходите з опущеною головою? Якщо ви помітили, що ваша постава вам не подобається, відведіть плечі назад, висуньте груди уперед, витягніть шию та дихайте. Намагайтеся слідкувати за своєю поставою цілий день та виправляйте себе відразу, коли помітите, що згорбилися.

Знайдіть час для медитації. Для цього не обов’язково ставати монахом-відлюдником. Якщо ви відчуваєте, що втомилися, що не можете зосередитися, або розумієте, що ваші думки невпорядковані, побудьте хоча б декілька хвилин у спокійному місці. Дихайте глибоко та розслабляйте свої тіло. Медитацію можна проводити зранку, перед сном або в будь-який зручний для вас час.

Дихайте глибоко. Глибокий вдих допоможе заспокоїти напружені та втомлені м’язи, зняти стрес, подолати сонливість. Дихання – це те, що ви можете робити завжди та всюди. Протягом дня намагайтеся зробити глибокий вдих, як тільки відчуєте ознаки втоми. Боріться зі стресом за допомогою кисню.

Смійтеся та любіть – це найкращі щоденні звички. Смійтеся, не тільки дихання, але й сміх – один з кращих способів зняти стрес. Тому смійтеся на одинці або в компанії.

Уникайте відчуття переїдання. Метою прийому їжі не повинно бути просте набиття живота. Цей стан не тільки не комфортний але й шкідливий для здоров’я. Якщо переїдання – це ваш звичний стан, спробуйте їсти трішки меншими порціями. Невеликий голод – це не погане відчуття. Ви не помрете. Найгірше, що може статися – це легке відчуття голоду перед наступним прийомом їжі.

Спіть. Наше тіло вимагає сну для того, щоб відновитися та підзарядитися. Якщо ви економите свій час, нехтуючи сном, то ваше тіло буде постійно знаходитися в стресовому стані. Надмірний стрес викликає старіння та шкідливі хімічні реакціє Для початку спробуйте засинати трішки раніше, ніж ви звикли. Не вживайте напої з кофеїном за п’ять годи до сну. Крім того, заснути заважають пізні прийоми великих порцій їжі, перегляди телепередач та сидіння в Інтернеті.

Спробуйте щось нове. Наше тіло та мозок вимагають постійної стимуляції для того, щоб залишатися здоровими. Якщо ви робите одну і туж справу кожний день або виконуєте однаковий набір дій кожні вихідні, ви суттєво обмежуєте свій ріст. Спробуйте поїхати в невідоме місто, підіть у похід, послухайте незвичний для вас напрямок музики, подивіться фільм незвичного для вас жанру, або підіть на роботу іншою вулицею.

Поступово змінюйте свої звички в харчуванні. Щоб привести своє тіло та здоровся в форму не варто виснажувати себе дієтами. Крім того, різке обмеження свого раціону може навпаки зашкодити. Змінюйте свої щоденні звички в харчуванні. Зазвичай на сніданок ви їсте хліб з сиром та маслом? Спробуйте замість цього приготувати собі вівсянку з сухофруктами. Зазвичай ви п’єте каву в обідню перерву, а можете замінити каву на зелений чай. Міняйте свої звички поступово. В результаті ви станете краще себе почувати та будете набагато здоровішими.

Любіть та кажіть про це. Не думайте, що всі члени вашої сім’ї чи близькі друзі знають, що ви їх любите. Говоріть про свої почуття найближчим людям принаймні раз в день.

Ці щоденні звички для покращення здоров’я не складні але дуже дієві. Для початку можете додати в своє життя декілька нових звичок, поступово збільшуючи список.