Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Ботулізм

27.05.2022
Комунальне некомерційне підприємство "Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня"

Через військову агресію росії багато українців опинилися в умовах, коли доступ до питної води та якісної їжі обмежений або зовсім відсутній. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

Збудник Clostridium botulіnum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 1200 С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями.

В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або непатраній рибі - мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин. Саме такі умови створюються при домашньому консервуванні м’яса, риби, птиці, грибів та приготуванні соленої, копченої риби, м’яса, птиці.

Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину. Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 2-8 діб.       Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.

Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

•  з диспептичним синдромом,

•  з розладом зору,

•  з порушенням дихання.

Перші ознаки, що мають насторожити, – порушення зору, виникнення м’язової слабкості, поява сухості у роті, відчуття «туману», двоїння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість.

При ознаках ботулізму негайно зверніться в лікарню, оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично  не рекомендується.