Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Рентгенологічне відділення

16.05.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

 Показання та протипоказання для проведення рентгенівської діагностики

У рентгенологічному відділенні комунального некомерційного підприємства «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня», у повному обсязі виконуються обстеження всіх органів та систем пацієнтів. Досвідчені рентген-лаборанти, які проводять обстеження, мають вищу кваліфікаційну категорію, якісно їх виконують, що має велике значення для встановлення правильного діагнозу.

Рентген-дослідження повинно бути проведено тільки за клінічними показаннями, після того, як буде з’ясовано характер захворювання та оформлено електронне направлення лікаря на дослідження.

Рентген (рентгенографія) застосовується у наступних напрямках:

  • Ортопедія і травматологія – різні види переломів кісток; вивихи; патології стопи; доброякісні та злоякісні новоутворення кісток; запальні зміни у кістках і суглобах (остеомієліт, артрити, артрози); порушення розвитку кісток (дисплазії);
  • Отоларингологія – захворювання придаткових пазух носа (гайморити, фронтити), викривлення носової перегородки, різні вроджені вади (відсутність пазухи, кісти) і травматичні ушкодження (переломи носових кісток).
  • Неврологія – патологічна рухливість і травматичні ураження та різні захворювання хребта, дегенеративно-дистрофічні зміни (остеохондрози, грижі міжхребцевих дисків, спондильоз), доброякісні та злоякісні пухлини хребта.
  • Ревматологія – ревматичні й інші системні ураження суглобів.
  • Пульмонологія – туберкульоз, аномалії й вади розвитку легенів, травматичні ушкодження або сторонні предмети в легенях і бронхах, пневмонії різного походження, деструктивні ураження легень (абсцес, гангрена), плеврити, доброякісні та злоякісні пухлини, метастатичні ураження.
  • Гастроентерологія — езофагіт, гастрит, виразкова хвороба шлунка та/або дванадцятипалої кишки, птоз шлунка, запалення кишківника, доброякісні та злоякісні пухлини шлунково-кишкового тракту
  • Урологія – виявляється птоз нирок (опущення), камені у нирках і сечовивідних шляхах, ниркова недостатність, пієлонефрит, гідронефроз, аномалії і вади розвитку нирок, сечоводів, сечокам’яна хвороба з точною локалізацією каменів, доброякісні та злоякісні пухлини сечової системи, цистит, аденома передміхурових залоз.
  • Профілактичне дослідження органів грудної порожнини на предмет раннього виявлення і відповідно своєчасного та якісного лікування туберкульозу легенів і онкологічних захворювань. Дослідження показано особам старших 40 років один раз на два роки. Завдяки рентгену можна швидко визначити на якій стадії знаходиться захворювання, а також який саме орган або ділянка організму піддавалася патологічним змінам.
  • Протипоказання до рентгенографії лише відносні – вагітність і період лактації у жінок.

Які переваги рентген-досліджень

Рентгенографія має наступні переваги до її проведення, а саме:

  • не вимагає спеціальної підготовки;
  • широка доступність і легкість її виконання;
  • виконується у найкоротші терміни;
  • дозволяє проводити оцінку ефективності терапії у динаміці;
  • рентгенівські знімки розшифровує досвідчений лікар-рентгенолог. При виявленні відхилень пацієнт може звернутися на консультацію до фахівця відповідного профілю (терапевта, ендокринолога, уролога, невролога, хірурга та інших).

Рентгенографія – це один із найбільш точних методів сучасної медицини, що дозволяє отримувати інформацію при первинній діагностиці. Рентген дає можливість отримати чітке зображення м’яких тканин і кісток, а лікарі-рентгенологи, за допомогою сучасної апаратури, можуть побачити проблеми, які неозброєним оком не визначить навіть досвідчений лікар.