Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Як подбати про себе, якщо ви маєте хронічні захворювання

19.04.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Через війну українці перебувають у стані постійного стресу. Такий стан може провокувати загострення хронічних серцево-судинних хвороб. Як подбати про себе і своє серце в умовах війни?.

1. Будьте на зв’язку з лікарем

Якщо ви маєте серцево-судинні захворювання, заздалегідь дізнайтеся контакти свого сімейного лікаря або реєстратури лікувального закладу (тел. реєстратури центру-(05136) 5-58-88, (05136) 4-64-30, 0675124242). Так ви зможете звернутися по консультацію в разі потреби. Якщо вам довелося змінити місце проживання, ви можете отримати первинну медичну допомогу в НКП «Южноукраїнський міський центр медико санітарної допомоги». Сімейний лікар – Безпалько-ГоркавчукК.П. відповідальна за організацію надання первинної-медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, контактний телефон – 0675134476. Декларацію для цього укладати не потрібно. Виклик екстреної медичної допомоги за тел. 103. В штатному режимі цілодобово надається невідкладна медична допомога в приймальному відділенні КНП «ЮМБЛ» , вул. Миру №3 тел. (05136) 5-61-33.

2. Контролюйте тиск і загальний стан

Навіть під час війни важливо дотримуватися медичної рутини, яку ви мали в мирному житті: вимірюйте тиск та якщо маєте діабет — рівень цукру в крові. Подбайте про те, щоб у вас із собою завжди було все необхідне для контролю свого стану: тонометр, глюкометр тощо. Особливо — якщо плануєте покинути постійне місце проживання.

Якщо відчуваєте погіршення самопочуття — без зволікань зверніться до лікаря.

3. Продовжуйте приймати всі ліки, які призначив лікар

Дуже важливо і далі приймати препарати, які призначив лікар. Якщо ви забуваєте це робити, ставте будильник або нагадування на телефоні. Записуйте кожен прийом препарату.

4. Контролюйте залишки ліків, щоби вчасно отримати рецепт

Якщо ваш сімейний лікар має можливість виписувати електронні рецепти, зверніться до нього дистанційно. Лікар створить електронний рецепт, і його номер та код підтвердження надійде вам на телефон. Якщо ж лікар, із яким укладено декларацію, не має можливості виписати електронний рецепт, то під час дії воєнного стану препарати за програмою «Доступні ліки» можна отримати й за паперовим рецептом. Укладати декларацію для цього необов’язково. Паперовий рецепт може бути виписаний та погашений аптекою навіть якщо немає електроенергії.

Перш ніж іти в аптеку, зателефонуйте та дізнайтеся, чи є в наявності потрібний вам препарат. Якщо так — попросіть зарезервувати його для вас.

5. Дотримуйтеся здорового способу життя

Не зловживайте кавою, чаєм. Відмовтеся від енергетичних напоїв та алкоголю, шкідливих звичок. За можливості намагайтеся збалансовано харчуватися, уникайте продуктів із високим вмістом солі, цукру та жирів. Плануйте режим дня та дотримуйтеся його.

Обмежте споживання новин. Відмовтесь від усіх джерел, які публікують неперевірену інформацію та роблять це надто емоційно. Обирайте офіційні джерела центральних органів влади та населеного пункту, де ви перебуваєте.

6. Невідкладно зверніться по допомогу, якщо відчуваєте:

Симптоми інфаркту:

• біль або неприємні відчуття за грудниною;

• неприємні відчуття в грудях, що супроводжуються болем, який поширюється в ліве плече, ліву руку, ліву лопатку чи нижню щелепу.

• ускладнення дихання або відчуття нестачі повітря, нудоту чи блювання, запаморочення.

Або ознаки інсульту:

• раптову слабкість, оніміння в руці та/або нозі, оніміння половини обличчя;

• порушення мовлення та/або його розуміння;

• раптову втрату рівноваги, порушення координації, запаморочення, непритомність;

• гострий біль голови без будь-якої видимої причини або після важкого стресу, фізичної перенапруги.

Будьте уважними до свого здоров’я та бережіть себе!