Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Звіт про роботу комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» за І квартал 2022 року.

01.04.2022
КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

З початку року працівниками територіального центру виявлено 1524, які потребували соціального обслуговування.

Усім громадянам надано різні види соціальних послуг.

У зв'язку із запровадженням воєнного стану по всій території  України заїзд у березні до відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг не проводився.  

З початку року відділення відвідало 57 осіб, з них за оплату – 51 особа. У відділенні надано  1632 послуги, у тому числі 128 разових послуг.

  Відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг стало прихистком для переселених громадян. Так в перід з 04.03.2022 по теперішній час у відділенні перебували 37 осіб, у т.ч. 15 з них діти віком від 4 до 16 років.

За час їх перебування у відділенні було організовано триразове гаряче харчування, психологічна підтримка та забезпечено одягом та засобами гігієни.  

Мешканці Южноукраїнської міської територіальної громади допомогали в забезпеченні постраждалих усім необхідним: ковдрами, теплими речами, засобами гігієни, книжками та іграшками для дітей і продуктами.

Працівниками комунального закладу було організовано цілодобове чергування, аби безперебійно надавати послуги людям, які опинились в цій складній життєвій ситуації.

У відділенні соціальної допомоги вдома на надомному обслуговуванні перебуває 139 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, з них за оплату - 46 осіб. У звітному періоді осіб, яких звільнено від оплати, немає. З початку року на обслуговуванні перебувало 145 осіб, з них за оплату – 46 осіб. У сільській місцевості на обслуговуванні перебуває 34 особи, з них за оплату - 20.

Послуги у відділенні надаються відповідно до укладених договорів про надання соціальних послуг.

Для доставки продуктів харчування для підопічних відділення, у тому числі підопічних із сільської місцевості, за потребою залучався автотранспорт 20 разів.

Відповідно до укладених договорів про обслуговування надавалися послуги не лише у робочий час, а й у вихідні та святкові дні. Кожен підопічний забезпечується продуктами харчування та, за можливості, необхідними лікарськими засобами. Вчасно надається медична допомога.

Крім того, за період проведення військових дій за допомогою з різних питань звертались й інші мешканці Южноукраїнської МТГ. 8 осіб, які не перебувають на обслуговуванні, отримали послуги. Кожен громадянин, який потребував допомоги, не залишився поза увагою. Допомагали вирішувати різні питання: купівля продуктів чи ліків, доставка гарячих обідів, влаштування на тимчасове місце проживання до релігійної організації «Церква християнської віри євангельської» смт Арбузинка, консультації щодо різних питань тощо.

У відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю за місяць 8 дітей отримали реабілітаційні послуги. Відновленню індивідуальних занять передувала підготовча робота – опитування та виявлення родин, які перебувають на території Южноукраїнської міської територіальної громади, та мають бажання відвідувати з дітьми корекційні заняття; складання розкладу занять.

З дітьми працюють вчитель – логопед, вчитель - реабілітолог, практичний психолог, а також фахівець з фізичної реабілітації. Форма роботи – індивідуальна, кількість занять у однієї дитини – від 2 до 4 занять в день. Тож кожен з вказаних педагогів працює з 5-8 дітьми в день тричі на тиждень. 

Роботу групи денного догляду та групи короткотривалого перебування дітей тимчасово призупинено.

Інші фахівці, які не задіяні до роботи з дітьми, протягом місяця залучалися до поточної роботи у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю  (підготовка відділення до можливого прийому переселених громадян з інших районів, інвентаризація, прання та прасування постільної білизни, прибирання внутрішнього дворика); до організованого чергування у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг як вдень, так і вночі. Також чергували та обліковували медичні препарати у пункті прийому ліків від населення, плели маскувальні сітки. 

У відділенні організації надання адресної грошової та натуральної допомоги послуги отримали з початку року – 1270 осіб.

Грошову допомогу   отримали  63 особи, натуральну – 1207 осіб.

Перукарські послуги отримали   263 особи;

послуги взуттьовика отримали 26 осіб;

послуги швачки отримали 22 особи.

У зв'язку із запровадженням воєнного стану по всій території  України, заняття в «Університеті третього віку» не проводяться. У березні працює лише факультет «Психологія», як в режимі он-лайн, так і групові зустрічі (один раз на тиждень).

Пунктом прокату засобів реабілітації користуються 42 особи, з них 17 осіб - за оплату.

Речами, що були у вжитку, забезпечено 189 осіб, які отримали 2169 одиниць одягу.

Транспортні послуги надано 38 особам, у т.ч. мобільним сходовим підйомником 6 особам – 6 послуг. У зв’язку із обмеженою кількістю пального комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» надавалися транспортні послуги лише термінові, а саме виїзд до лікувальних закладів у невідкладних випадках.

Надано послуги робітником з комплексного обслуговування і ремонту будинків у с.Бузьке та с.Панкратове  23 особам.

Психологом комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» з початку року була проведена наступна робота.

Проведено 4 заняття на факультеті «Психологія». Відбулось 2 заняття для групи самопідтримки осіб з інвалідністю Южноукраїнської міської організації Всеукраїнської організації інвалідів України, присутні 7 осіб. Проведено 10 індивідуальних консультацій з 10 особами, у т.ч. 5 осіб отримали консультації в телефонному режимі.  Проведено 13 ефірів (664 переглядів). Опубліковано на сторінці територіального центру соціальної мережі «Фейсбук» 44 статті. Проведено 7 корекційних заходів з           7 особами. Психологічна підтримка колективу КЗ «ТЦСО» - 1 захід (11 осіб). Проведена робота у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг з переселеними громадянами              (9  осіб).

З початку року відбувся 1 виїзд мультидисциплінарної команди до с.Іванівка. За підсумками проведеної роботи мультидисциплінарної команди послуги та різні види допомог отримали 7 осіб.

Працівники комунального закладу по поштовим скринькам розповсюджують буклети та інформаційні листівки про послуги, які надаються в комунальному закладі, пам’ятки щодо попередження пожеж і загибелі на них та як захистити себе від шахраїв. З початку осінньо-зимового періоду розповсюджено 3398 листівок (у тому числі інформація розповсюджена у селах).

При комунальному закладі створено «гарячу» телефонну лінію для виявлення потреб одиноких громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми, зокрема з дітьми з інвалідністю. З початку осінньо-зимового періоду 359 осіб звернулися на «гарячу» телефонну лінію, потреби 321 особи задоволено.

Відповідно до плану заходів щодо забезпечення соціального захисту бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, під час надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період 2019-2022 років, затвердженого розпорядженням Южноукраїнського міського голови від 11.02.2019 № 21-р, проводиться соціальне патрулювання вулиць міста Южноукраїнськ, у разі погіршення погодних умов - щодня, з метою виявлення бездомних громадян та надання їм соціальних послуг. Під час соціального патрулювання бездомні особи забезпечуються їжею швидкого приготування, консервам та гарячим чаєм, при необхідності теплими речами, що були у вжитку. У місцях, де можуть перебувати бездомні особи, розміщуються об’яви та буклети про установи, до яких можна звернутися за допомогою. Також проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення міста щодо дій у разі виявлення бездомних громадян. З початку осінньо-зимового періоду 2021-2022 років відбулося 19 рейдів. Виявлено 3 особи без визначеного місця проживання, яким надано продукти харчування та запропоновано тимчасове проживання у церкві християнської віри євангельської смт Арбузинка, від проживання вони відмовилися.

У березні 1 одиноку особу похилого віку  направлено до релігійної організації «Церква християнської віри євангельської» смт Арбузинка,  

У березні 2 особи, мешканці смт Костянтинівка, які опинилися в скрутних життєвих обставинах,  перебували у соціальних палатах.

На офіційному сайті та на сторінці територіального центру соціальної мережі «Фейсбук» розміщено 244 статі та відео-уроків.

Соціальні працівники відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги були задіяні до роздачі благодійної випічки багатодітним сім’ям та малозахищеним особам пенсійного віку та особам з інвалідністю.