Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Захистимо дітей від поліомієліту!

15.02.2022
Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

В Україні проводиться кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років, які не були вакциновані вчасно. Вона стартувала 1лютого.

На жаль, поліомієліт повернувся в Україну через низькі показники планової імунізації. Наразі понад 30% дітей в Україні не захищені від поліовірусу. Кампанія по вакцинації вимушена, адже в країні спостерігаються спалахи цієї хвороби. Наприклад, наприкінці 2021 року вірус було виявлено у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті. Тоді 1 дитина отримала параліч. Ще один випадок захворювання на поліомієліт в Україні зафіксований  24 січня 2022 року в Закарпатті. Зустріч із вірусом не завжди супроводжується паралічем. Але вірогідність того, що зустріч із вірусом завершиться паралічем на все життя досить велика.

Ліків від поліомієліту немає, тому потрібно щепитися вакцинами ІПВ і ОПВ, відповідно до Національного календаря щеплень. Обидві вакцини формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу. Обидві вакцини безпечні та ефективні для захисту дітей. Довічний імунітет проти поліовірусу формується після шести доз: у 2 та 4 місяці від дня народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ); у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Наразі в Україні немає жодної області, де б рівень вакцинації проти поліо сягав норми в 95%. За інформацією Южноукраїнського міського центру первинної медичної допомоги (НКП ЮМЦПМСД), станом на 01.02.2022 в міській територіальній громаді не були вакциновані згідно Національного календаря щеплень 84 дитини віком від 6 місяців до 6 років. Сімейні лікарі, педіатри сповістили батьків про необхідність вакцинації малюків, але, на жаль, відгукнулись одиниці. За останні два тижні щеплення отримали лише 8 дітей (менше 10%). Батьки інших, не зважаючи на застереження медиків, зволікають. Залишаються також невакцинованими в повному обсязі близько 31% підлітків віком 14 років.

Щоб зупинити поширення поліомієліту в країні, Міністерство охорони здоров’я  наприкінці грудня ухвалило План реагування на спалах поліо в Україні, який передбачає 2 етапи:

  • Етап 1. Кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Даний етап розпочався 1 лютого і триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування. У межах цього етапу щеплення мають отримати майже 140 тисяч дітей;
  • Етап 2. У межах якого щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Упродовж цього етапу планується охопити до 550 тисяч дітей. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь.

Вакцина від поліомієліту в достатній кількості є в НКП ЮМЦПМСД. Отримати щеплення можна безоплатно у вашого сімейного лікаря. Закликаємо батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей  і вчасно щепити їх. Зробіть щеплення — захистіть свою дитину від паралічу, спричиненого поліомієлітом! Додаткову інформацію можна отримати за телефоном  4-62-07.