Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Архітектурний конкурс завершено: яким же бути проспекту Незалежності?

17.12.2021
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цього тижня підбиті підсумки відкритого архітектурного конкурсу на визначення кращої проектної пропозиції комплексної реконструкції проспекта Незалежності. До складу комісії, що оцінювала проекти, входили заступник міського голови Юрій Сіроух, заступник начальника відділу містобудування та архітектури Христина Ічанська, художник Сергій Колпаков, архітектори Євген Кокітко (м. Миколаїв) та Роман Вагін (м. Южноукраїнськ), депутати міськради Олег Коноплянніков та Дмитро Аркатов. Шляхом таємного голосування під час засідання був обраний голова конкурсної комісії - Євген Кокітко.

Всього до Южноукраїнської міської ради надійшло п’ять заяв про участь у конкурсі, але до фінішу дійшли не всі, тож розглядали всього три проекти від колективів архітекторів Южноукраїнська, Одеси та Дніпра. На момент розгляду жоден з членів комісії не знав, де чий проект - авторство було озвучено вже після обрання переможця.

Першою розглядалася робота архітекторів з міста Дніпро. Враження від ескізів у членів комісії співпало: занадто строкаті, перенасичені архітектурними формами, відсутність єдиної концепції, багато питань щодо функціональності. Так, проспект за таким проектом виглядає більш ніж яскраво, але, як пролунала думка, це було б “щоденне свято, яке б швидко набридло”.

Другий проект надали учасники з нашого міста. Ескізи не вразили, бо являли собою зображення лише декількох ділянок проспекту. МАФи зроблені в єдиному сучасному стилі, проте у сірих тонах. За рахунок видалення роздільної клумби проспекту розширена проїжджа частина, але, за зауваженням Євгена Кокітко, занадто широка частина дороги стимулює хаотичність руху. Одна з переваг проекту - його бюджетність.

Перший же погляд на третю роботу, що виконала авторська група архітекторів з міста Одеси, викликав реплику: “В нас з'явився фаворит!” Стильність, лаконічність, стримані, але цікаві малі архітектурні форми та елементи дизайну, багато комфортних зон відпочинку, місць для проведення заходів та фестивалів. Були й зауваження до цього проекту, але незначні. Одноголосно він був обраний переможцем конкурсу.

Юрій Сіроух підбив підсумки: “Я взагалі взяв би всі три проекти та зробив би з них четвертий. Багато цікавих ідей, які можна буде використати у майбутньому, бо в нас є не лише проспект Незалежності”. Євген Кокітко додав: “Ви молодці, що провели такий конкурс, залучили спеціалістів. Надані проекти стануть для вас серйозною підмогою у майбутньому”.

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради планує організувати виставку проектів. На офіційному сайті міста буде додатково повідомлено про місце демонстрації конкурсних робіт, а зараз з ними можна ознайомитися за цим посиланнями:

конкурсний проект під шифром 071115 виконаний авторським колективом: м.Южноукраїнськ, Пелюх Олександр Олександрович, Баронча Людмила Анатоліївна

конкурсний проект під шифром 938839 авторський колектив: м. Одеса, творча майстерня Archmaster – Горбачов Олександр Олегович (керівник авторського колективу), Чурсін Ігор (архітектор), Бойцова Світлана (архітектор), Єсванджия Ольга (архітектор), Дрогіна Юлія (архітектор), Федоренко Ганна (архітектор).

конкурсний проект під шифром 439082  виконаний авторським колективом: м. Дніпро,  Милостюк Вадим Вадимович, Раба Оксана Мефодіївна