Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

«Всі люди, всі рівні» — гасло цьогорічного Дня прав людини

10.12.2021
Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

День прав людини відзначається 10 грудня - саме цього дня в 1948 році Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини - епохальний документ, в якому були проголошені невід'ємні права, притаманні кожній людині незалежно від її раси, кольору шкіри, статі, мови. , релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового чи іншого становища. Декларацію перекладають частіше, ніж будь-який інший документ у світі: її текст існує більш ніж 500 мовами.

Загальна декларація прав людини спонукала людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини:

у 1948 г. було ухвалено Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього;

 в 1949 г. — Женевські конвенції про захист прав людини під час збройних конфліктів;

 1950 г. — Європейську Конвенцію захисту прав людини та основных свобод;

1959 – Декларацію прав дитини;

в 1966 г. — пакти про права людини

Також було створено різноманітні установи та посади для більш об’єктивного дотримання державами прав людини - Комісія ООН з прав людини та Уповноважений з прав людини.

Тема 2021 року: Рівність – скорочення нерівності, просування прав людини

Цього року День прав людини присвячений темі «Рівність» та статті 1 Загальної декларації прав людини – «Усі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах».

Принципи рівності та недискримінації займають центральне місце в галузі прав людини. Тема рівності узгоджується з Порядком денним до 2030 року та з підходом ООН, викладеним у документі Ні про кого не забути: рівність та недискримінація як основа сталого розвитку – загальна рамкова програма дій. Вона передбачає боротьбу з формами дискримінації, що глибоко укорінилися, до яких схильні найбільш уразливі групи, та пошук відповідних рішень.

Рівність, інклюзія та недискримінація або, іншими словами, правозахисний підхід до розвитку – це найкращий спосіб скоротити нерівність та продовжити рухатися до здійснення Порядку денного до 2030 року.