Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Меморандум заради підвищення доступності і якості надання освітніх послуг 

23.11.2021
Управління освіти Южноукраїнської міської ради

Южноукраїнський міський голова Валерій Онуфрієнко минулого тижня провів зустріч з представниками шведсько-українського проекту SKL International “Підтримка децентралізації в Україні”. Олег Фасоль та Айдер Сеїтосманов - експерти цього проекту. Пан Олег донедавна очолював Департамент освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації. У зустрічі також взяли участь заступник міського голови Сергій Горностай, начальник управління освіти Юрій Сінчук та його заступник Олег Пузир.

Мета приїзду гостей - пропаганда системи створення ефективної освітньої мережі з точки зору використання фінансових ресурсів. На сьогодні існує чимало громад, в яких витрачається до 70 відсотків бюджету на освіту. Наша - не виключення. На думку Олега Фасолі, це свідчить про неефективний менеджмент. Експерт зазначив, що в українських школах сьогодні існує декілька проблем. Перша - недостатнє забезпечення сучасними наочними матеріалами сільських шкіл: лише крейдою та дошкою у цифровізаційні часи вже не обійтись. Друга - слабка ефективність старшої школи, бо замість повноцінного отримання освіти учні 10-11-х класів свої сили витрачають лише на підготовку до ЗНО, а рейтинги, на жаль, відображають рівень надання освітніх послуг не шкіл, а репетиторів. Третя - у багатьох невеликих громадах майже не існує вибору профілю навчання у старшій школі.

Попереду на нас чекає 2027 рік, в якому освіта має розділитися на початкову, базову та профільну. Пропозиція гостей - не чекати 2027-го, а вже сьогодні працювати над формуванням ефективної старшої школи. Експерти сподіваються, що їх досвід та наша участь у шведсько-українському проекті принесуть користь Южноукраїнській міській територіальній громаді. Олег Фасоль зауважив, що ніхто не надасть нам готового сценарію модернізації освіти, громада повинна створити його самостійно, а роль експертів - у презентації нових принципів роботи шляхом діалога та інформаційної підтримки учасників освітянського процесу. 

Міський голова Валерій Онуфрієнко зазначив, що розуміє важливість впровадження сучасних технологій та методів у школах громади, та наприкінці зустрічі підписав Меморандум про співробітництво, мета якого - підвищення доступності і якості надання освітніх послуг в нашій громаді.