Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо небезпеки поширення грипу птиці

12.10.2021
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

У сучасному світі грип птиці є однією з небагатьох інфекцій, які представляють серйозну загрозу як для людей, так і для економіки та продовольчої безпеки.

На сьогодні день високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.

Як патоген грип здатний викликати ендемію з тяжкими наслідками і високою летальністю. Небезпечний сценарій пташиного грипу обумовлений масштабною циркуляцією Н5N1. Серед диких птахів грип дуже поширений і може проходити безсимптомно. Дикі (в тому числі    перелітні) птахи розносять віруси грипу по країнах та континентах, заражаючи місцевих птахів, зокрема домашніх. Серед домашньої птиці цей вірус, особливо підтип вірусу грипу  H5N1, може викликати важкі захворювання та швидку загибель.

Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитись яйценосність. У разі високопатогенного пташиного грипу H5N1 інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.

Симптоми високопатогенного пташиного грипу у людей бувають різними: гарячка, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та м’язах, запалення очей (кон’юктивіт). Вірус є особливо небезпечним через те, що може швидко може швидко привести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце і нирки.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

- інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

- притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

- утримувати різних види птахів окремо;

- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

- проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

- забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити спеціалістів Южноукраїнської міської державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: вул. Дружби народів, 23, оф. 86, м. Южноукраїнськ, Миколаївська область, тел. 5-79-71, 0974933274.