Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Нові правила: як з 1 жовтня отримати інсулін та інші препарати за програмою «Доступні ліки»

04.10.2021
Управління охорони здорові'я Южноукраїнської міської ради

Відповідно до повідомлення Міністерства охорони здоров'я України,  лікарські препарати з реєстру програми «Доступні ліки» можна отримати винятково за електронним рецептом в аптеках які беруть участь у програмі «Доступні ліки» та мають договір з Національною службою здоров'я України у напрямку реімбурсації  

 Перевірити, чи так це, можна за телефоном контакт-центру 16 77 або на сайті НСЗУ в розділі Е-даних.

Щоб отримати препарати за даною програмою потрібно звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначена міжнародна непатентована назва препарату – діюча речовина. На телефон пацієнта надійде смс з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці.

 Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надає інформацію про рецепт на папері  для отримання ліків в аптеці.

З 1 жовтня програма  реімбурсації  розширена. Пацієнти з розладами психіки та поведінки, з епілепсією, зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою, лікуючись в амбулаторних умовах.

Також, з 1 жовтня пацієнти, які хворіють  на цукровий  діабет зможуть отримати інсулін в аптеках за програмою «Доступні ліки» лише по електронним рецептами.

Відзначимо, що інсулін є життєво важливим препаратом для хворих на цукровий діабет. Існує ймовірність, що нові зміни в отриманні інсуліну можуть створити труднощі для пацієнтів, зокрема, для літніх людей.

У зв’язку з чим  наголошуємо, що для отримання інсуліну необхідно і важливо:

1. відвідати ендокринолога;

2. отримати складений індивідуальний план лікування, де ендокринолог призначає тип і дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров'я;

3 отримати електронний рецепт у ендокринолога (якщо первинний рецепт, то тільки у нього) або у свого сімейного лікаря. Сімейний лікар може виписати електронний рецепт тільки за встановленим ендокринологом плану лікування і не може змінити призначення ендокринолога:

4. прийти і отримати інсулін в будь-якій аптеці з позначкою «Тут є доступні ліки» в будь-якому населеному пункті. Місце виписки електронного рецепта і місце реєстрації пацієнта неважливо. Головне, щоб аптека мала договір з Національною службою здоров'я України у напрямку реімбурсації інсулінів. Перевірити, чи так це, можна за телефоном контакт-центру 16 77 або на сайті НСЗУ в розділі Е-даних;

5. отримати повторний електронний рецепт у свого сімейного лікаря або ендокринолога.

Якщо тієї кількості інсуліну, яке призначив ендокринолог, недостатньо, то сімейний лікар направляє пацієнта знову до ендокринолога для коригування або складання нового плану. До кого звертатися за повторним рецептом, пацієнт вибирає самостійно.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що пацієнти зможуть отримати інсулін безкоштовно або з доплатою в 15%.