Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На енергоблоці №1 Южно-Української АЕС завершено контроль корпусу реактора зсередини

22.09.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській АЕС 20 вересня завершено одну з обов'язкових процедур, передбачених програмою підготовки першого енергоблока до продовження довгострокової експлуатації. «На сьогодні ми маємо повну картину стану металу корпусу реактора. Отримані результати свідчать про те, що він задовільний, недопустимі несуцільності відсутні. А це означає, що строк служби корпусу реактора, і як наслідок, виробниче життя енергоблока №1 можна продовжувати», - повідомляє начальник лабораторії дистанційних засобів контролю та ремонту служби контролю металу ЮУАЕС Володимир Ничепуренко.

Корпус реактора - єдиний з-поміж основних елементів, який не підлягає заміні, тому продовження його виробничого життя є визначальним чинником для можливості продовження довгострокової експлуатації енергоблока.

Контроль корпусу реактора зсередини – обов’язкова процедура програми періодичної переоцінки безпеки атомного блока, яка виконується щодесять років. Атестованою системою дистанційного контролю RPV-ISI-INETEC, доставленою з Хмельницької АЕС, у процесі планово-попереджувального ремонту (ППР) обстежено кожен міліметр корпусу реактора першого енергоблока. Суцільне сканування проведено послідовно трьома методами – візуальним, ультразвуковим і вихрострумовим. Перевірці підлягали циліндрична частина та еліптичне днище, а також зона патрубків. І цим цьогорічна процедура відрізнялася від попередньої, 10-річної давнини. Тоді роботи виконувалися в два етапи. Нині ж атомники вперше відпрацювати, як-то кажуть, на одному диханні. «Роботи стартували о 7 ранку 29 серпня і тривали до 20.00 20 вересня. Аби укластися у відведені строки, система дистанційного контролю функціонувала цілодобово, змінювалися лише люди. Наші колеги з Хмельницької АЕС, які безпосередньо виконували обстеження, працювали за 12-годинним графіком», - констатує Володимир Ничепуренко.

У мережевому графіку ППР енергоблока №1 контроль корпусу реактора зсередини перебуває на «червоній лінії», безпосередньо впливаючи на загальну тривалість планового ремонту. Супровід робіт та максимальну комунікацію з суміжниками забезпечували фахівці служби контролю металу. До процесу також були залучені представники енергоремонтного підрозділу, цеху радіаційної безпеки та цеху дезактивації ВП ЮУАЕС. Доставку установки виконало автотранспортне господарство підприємства.

Результати, отримані під час контролю корпусу реактора зсередини, буде використано для аналізу та обґрунтування продовження довгострокової експлуатації енергоблока №1.