Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби

14.09.2021
НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби. Вакцина Oxford/AstraZeneca – це вакцина на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації. Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини з інтервалом від  30 днів до 12 тижнів (рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики).

Вакцину AstraZeneca для екстреного застосування  схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, а також дозвіл на її використання дали Велика Британія, ЄС, Індія, Канада та інші країни. Це вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca, яка виробляється в Італії і має торговельну назву AstraZeneca. Вакцинацію проти коронавірусу препаратом AstraZeneca визнають у більш ніж 140 країнах, вакциною Comirnaty/Pfizer - у більш як 120-ти, Moderna — понад 80 країн, щеплення CoronaVac/Sіnovac - майже 50 держав.

Усі вакцини AstraZeneca проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними.

Кому противопоказана вакцинація? Противопоказана вакцинація для осіб, котрі мають в анамнезі тяжкі алергічні реакції на будь-які компоненти даної вакцини.

Чи захищає вакцина від нових варіантів коронавірусу?

Експерти вивчають, наскільки усі наявні вакцини проти коронавірусу ефективні проти нових, мутованих варіантів вірусу, що періодично виникають.

Чи треба перед вакцинацією від COVID-19 робити обстеження чи аналізи, наприклад, загальний аналіз сечі, крові або вимірювати тиск?

Ні, не потрібно. У жодній країні світу люди не здають аналізів перед проведенням вакцинації — ані рутинної, ані від COVID-19! Те саме стосується і вимірювання артеріального тиску: перед проведенням щеплення в цьому немає жодної потреби. 

В інших країнах ніхто не призначає жодних додаткових обстежень чи аналізів перед вакцинацією, все максимально просто. Наприклад, у Канаді вакцинуватися можна в аптеці, а у США — у drive-in на стадіонах, куди заїжджають люди і вакцинуються не виходячи з машини. 

Чи має вакцина несприятливі наслідки?

Як і всі лікарські засоби, вакцина AstraZeneca  може викликати несприятливі події після імунізації (НППІ) реакції. У клінічних дослідженнях більшість НППІ мали легкий та помірний характер і зникали протягом декількох днів. Кількість повідомлень про НППІ після другої дози було меншою. За частотою виникнення найчастіше спостерігаються: підвищення температури, загальна слабкість, почервоніння, набряк у місці введення, біль у м’язах, головний біль, сонливість. Якщо будь-який із симптомів постійний, зверніться за порадою до свого лікаря.