Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Олександрівській ГЕС вперше проводять капітальний ремонт блочного трансформатора

09.09.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Олександрівській ГЕС (ОГЕС) вперше виконують капітальний ремонт блочного трансформатора. Його проводять паралельно з планово-попереджувальними ремонтами (ППР) на гідроагрегатах.

Ремонтні роботи на агрегатах Олександрівської ГЕС традиційно планують на наймаловодніші місяці – серпень та вересень. Цього разу планово-попереджувальний ремонт (ППР) розпочали з першого агрегату і за 17 діб встигли виконати всі заплановані операції – перевірку стану сегментів усіх напрямних і опорного підшипників гідроагрегату, шабрування напрямних підшипників генератора, очищення мастила та всіх трубопроводів системи охолодження і ін.

Начальник ОГЕС Богдан Солтановський каже, що строки ремонтної кампанії досить стислі, графік – щільний, тож до виконання робіт долучено чимало підрядчиків – ПРАТ «Юженергобуд», ПАТ «ДніпроСГЕМ», ПРАТ «Енергопромбуд», ТОВ «Смарт Енерджі». На другому гідроагрегаті ремонтні роботи будуть проводитись за аналогією з першим, розпочнуться вони 10 вересня.

Що стосується блочного трансформатора гідроелектростанції, то він відпрацював вже 25 років, і за цей час вперше став на капітальний ремонт. У 2019 році фахівці ПАТ «Запоріжтрансформатор» провели обстеження устаткування, визначили можливі дефекти та надали рекомендації стосовно їх усунення. «Під час капітального ремонту замінять усі гумотехнічні елементи, які вже виробили свій експлуатаційний ресурс, виконають ревізію важливих вузлів, протяжку елементів активної частини блочного трансформатора. І ще мінімум 20 років до цього питання повертатися не доведеться», - підкреслив очільник Олександрівської ГЕС.

ППР на гідроелектростанції за графіком має завершитися за два тижні. З 18 вересня планують розпочати випробовування агрегатів, а після - під’єднати їх до енергомережі. Водності річки для несення навантаження вистачає. Гідроенергетики також зазначають, що вперше за кілька років влітку їм не довелось виводити агрегати у вимушений резерв через дефіцит води у Південному Бузі. Обладнання працювало весь час, хоч і на «мінімалках». Завдяки цьому за 8 місяців 2021 року Олександрівська ГЕС виробила електроенергії більше, ніж за аналогічний період торік: 22 млн кВт·год  проти майже 14 млн кВт·год  у 2020-му.