Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Увага! Розпочався рейд «Урок»

07.09.2021
Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Розвиток дитини забезпечується здійсненням її права на освіту. Це право проголошено Конвенцією ООН про права дитини. Шкільна освіта – це окрема сфера суспільно-правових відносин, які регулюються спеціальними нормативними актами. Згідно зі ст. 53 Конституції України  повна загальна середня освіта є обов’язковою, держава гарантує її доступність і безоплатність.

Уже традиційно на початку кожного навчального року в Україні проводиться Всеукраїнський профілактичний рейд «Урок», метою якого є виявлення дітей, які не приступили до занять у закладах загальної середньої освіти, закладах професійної (професійно – технічної), фахової передвищої чи вищої освіти.

З метою надання дітям з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, допомоги в підготовці до навчального року та осінньо-зимового сезону; виявлення дітей шкільного віку, не охоплених навчанням на початок учбового періоду, усунення причин та умов даного явища, соціального захисту виявлених дітей, запобігання бездоглядності і безпритульності та повернення їх до навчання   службою у справах дітей Южноукраїнської міської ради, спільно з Южноукраїнським  міським центром соціальних служб та представниками поліції, розпочато проведення на території Южноукраїнської міської територіальної громади рейду «Урок».     

Під час рейду відвідуються сім'ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, та ті, в яких діти схильні до систематичних пропусків занять. З дітьми та їхніми батьками проводяться профілактичні бесіди, роз'яснюються вимоги чинного законодавства про обов'язкову загальну середню освіту, надаєть адресна допомога, в результаті - усуваються причини та умови, внаслідок яких діти не охоплені навчанням. Батьки таких дітей притягуються до адміністративної відповідальності за ухилення від виконання батьківських обов’язків.

Рейд "Урок" продовжується протягом серпня – жовтня 2021 року, проте, заходи по охопленню всіх дітей навчанням, як вимагає чинне законодавство, триватимуть протягом усього навчального року, тому нагадуємо батькам дітей шкільного віку, що за ухилення від забезпечення необхідних умов навчання та виховання дітей передбачена відповідальність згідно статті 184 КУпАП. 

Також повідомляємо, що відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути  позбавлені батьківських прав якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та /або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.